Præsident-fly til salg på auktion

Den amerikanske regering har sat et DC9-fly, der har fløjet som Air Force Two og måske også Air Force One, på auktion.

Det hører til sjældenhederne, at et driftsmiddel i den amerikanske centraladministration kan overleve seks amerikanske præsidenter. Men det er ikke mindre tilfældet med et DC-9-32 fly, der har tilhørt USAF United States Air Force i mere end 38 år.

Det specialbyggede VIP-fly blev leveret til det amerikanske luftvåben i februar måned 1975, kort tid efter at USA´s 38. præsident Gerald Ford havde indtaget det ovale værelse i præsidentens embedsbolig i Washington D.C.

Sidenhen har flyet overlevet præsidenterne, Carter, Reagan, Bush (sr.), Clinton, Bush (jr.). I den nuværende embedsperiode under Barack Obama er det så endelig blevet besluttet at sælge det udtjente DC-9 fly på en auktion. Flyet har i nogle år stået opmagasineret i Phoenix Mesa Gateway Airport i Arizona.

Stort depositum for at byde
Auktionen varetages af GSA Auctions, og buddene åbner den 15. maj. Auktionsstedet oplyser, at flyet oprindeligt var en del af Air Force Two, og kan have optrådt som Air Force One.

DC9-flyet med registreringen N581AL og serienummer 47668 har forrest en VIP-kabine med 10 sæder samt en hovedkabine med 32 sæder. Udover flyet følger en stor mængde reservedele med til køberen.

Auktionarius, der agerer på vegne af den amerikanske regering, kræver et depositum på 50.000 dollars, hvis man ønsker at byde på flyet.

Air Force One i mange udgaver
USAF United States Air Force råder i dag over 393 passagerfly. Det fly, der til enhver tid benyttes af den amerikanske præsident, får automatisk kaldenavnet Air Force One, mens vice-præsidentens fly kaldes Air Force Two. Det kan principielt være et af samtlige fly i USAF-flåden, hvor præsidenten eller vice-præsidenten er ombord.

Blandt de mange fly hos USAF ser man eksempelvis fire Dornier 328-110 fly, hvoraf et af disse under registreringen OY-NCE har tilhørt Sun-Air of Scandinavia i Billund. Dette fly kom til det amerikanske flyvevåben i 2011.

Ellers udgøres flåden af et stort antal Boeing C-17 Globemaster III, Lockheed C-5 Galaxy samt McDonnell-Douglas C-17 Globemaster III samt McDonnell Douglas DC-10. Disse flytyper, der primært benyttes til troppetransporter, udgør samlet 90 procent af flåden.

De mest interessante enheder er flåden af Boeing 747-200 fly, der i den særlige version hos USAF kaldes VC-25. Her finder man to identiske udgaver fra 1990 af det fly, som mange kender som Air Force One, idet det er flyet, som den amerikanske præsident oftest benytter. Heruodver er der fire ældre modeller af Boeing E4-B. som også er specialbyggende Boeing 747-200 fly. Disse er luftbårne kommandoposter leveret til USAF fra 1973 til 1975, og et eller flere af disse ledsager altid præsidentens fly.

Fra 2017 skal de ældre Boeing 747-fly erstattes med nye fly. Det bliver enten Boeing 747-8i eller Boeing 787-8 Dreamliner, der skal erstatte de nuværende præsidentfly.