Qatar Airways har base i Hamad International Airport i Doha.

Qatar Airways bliver oneworld-medlem

Som det første af de tre store selskaber fra ørkenstaterne ved Den Persiske Golf går Qatar Airways nu med i en alliance.

De fremadstormende mellemøstselskaber Etihad, Emirates og Qatar Airways har alle tre vokset eksplosivt og afvist behovet for at samarbejde med andre selskaber i en af de tre store luftfartsalliancer. Med oliepenge i ryggen har de kunnet klare at erobre verden på egen hånd i en hård konkurrence med hinanden. Men det er slut nu, hvor Qatar Airways som det første selskab i trekløveret har besluttet at søge optagelse i en alliance. En proces, der forventes at tage 12 til 18 måneder.

Valget er faldet på klassens mindste, oneworld. Alliancen har American Airlines, British Airways, Japan Airlines og Qantas som de mest markante medlemmer. Men også selskaber som Iberia, Finnair, airberlin, sydamerikanske LAN og Hong Kong-baserede Cathay Pacific er at finde i medlemsskaren.

Tilnærmer sig
Qatar Airways’ optagelse i oneworld kommer samtidig med at Etihad annoncerer et tæt samarbejde med Air France-KLM. Med i samarbejdet er også airberlin, som Etihad ejer knap 30 procent af. For nogle uger siden indgik Emirates en omfattende samarbejdsaftale med Qantas. Dermed har alle de tre toneangivende selskaber fra ørkenstaterne ved den Persiske Golf tilnærmet sig de traditionelle luftfartsselskaber, men kun Qatar Airways har altså indtil nu taget skridtet ind i en alliance.

Qatar Airways vil være oneworlds andet medlem med base i Mellemøsten. Royal Jordanian blev det første flyselskab fra regionen til at tilslutte sig en af de globale alliancer, da det i 2007 gik med i oneworld.

På bare 15 år har Qatar Airways opbygget et solidt internationalt rutenet og vundet utallige priser for et højt serviceniveau, herunder den femstjernede hædersbevisning givet af Skytrax.

Qatar Airways’ netværk betjener 120 destinationer i 70 lande i Mellemøsten, Europa, Afrika, Nord-og Sydamerika, Asien og Australien. 15 af Qatar Airways’ destinationer og tre lande – Iran, Rwanda og Seychellerne – vil være nye på det samlede rutekort for oneworld-selskaberne.