Bombardier CRJ700-flyet fra PSA Airlines efter landingen. (Foto: WSOCTV.com)

Regionalfly ramte hjort under takeoff

Et American Eagle-fly måtte sikkerhedslande i Douglas International Airport i Charlotte med hul på en brændstoftank efter at have ramt en hjort på startbanen.

Man hører af og til historier om fly, der kolliderer med fugle uden at det medfører signifikante skader på flyet. Selvom det hører til sjældenhederne, hænder det dog også, at noget større dyr engang imellem får sneget sig ud på landingsbanen. Det måtte man således sande i onsdags i Douglas International Airport i den amerikanske by Charlotte i North Carolina.

Her måtte et Bombardier CRJ-700-fly fra PSA Airlines med rutenummeret 5320 sikkerhedslande kort efter starten, da en hjort havde fundet vej til landingsbanen og kollideret med flyet. Sammenstødet fandt sted omkring klokken 11.45 lokal tid og medførte ifølge radiooptagelserne en høj lyd, der fik piloten til afbryde opstigningen, skriver Charlotte Observer.

“Der har lydt et stort smæld, så vi vender om,” lød det fra piloten over radioen inden han fik af vide, hvad der forårsagede lyden.

”OK, vi tror, at I ramte noget – nogle forbipasserende mente, at det var en hjort,” bekræftede kontroltårnet, der kort tid efter kunne konstatere skaderne af sammenstødet.

“5320, man kan se, at I trækker en form for damp med fra højre vinge.”

Brændstoftanken på vingen blev beskadiget ved sammenstødet med hjorten. (Foto: WSOCTV.com)

For at undersøge dampen foretog piloten herefter en overflyvning over lufthavnen, så personale på jorden kunne inspicere maskinen nedefra. Det viste sig hurtigt, at flyet lækkede brændstof, hvorfor det måtte sikkerhedslande, og samtlige 44 passagerer og fire besætningsmedlemmer blev sikkert evakueret direkte på banen.

Får ros af passagerer
PSA Airlines er ejet af American Airlines og det såkaldte American Eagle-fly var på vej mod Gulfport-Biloxi International Airport i Mississippi, da det altså måtte vende om.

Hændelsen betød, at landingsbanen måtte holdes lukket i flere timer, imens passagererne blev eskorteret tilbage til terminalen og hen til et nyt fly. På trods af forsinkelsen og forskrækkelsen modtager besætningen stor ros for sin håndtering af situationen.

”Vi vidste ikke hvad det var, men vi kunne ikke undgå at høre bumpet, da vi ramte hjorten. For en person, som flyver hver eneste uge, synes jeg, at de gjorde et fantastisk job,” siger Diane Mueller, der var en af passagerne på flyet.

Douglas International Airport er omgivet af et flere hektar stort grønt område, og det er derfor ikke så sjældent, at der forekommer dyr på landingsbanen. Alene i de fire første måneder af 2016 var der 47 tilfælde af kollisioner med dyr i lufthavnen, men her er der normalt tale om mindre fugle.

Da lufthavnen også er indhegnet af et 30 kilometer langt pigtrådshegn, har en talsmand for lufthavnen udtalt, at man nu vil undersøge og evaluere hvordan det lykkedes hjorten at komme forbi dette og ind på landingsbanen.

Den nordamerikanske wapiti-hjort er med en vægt på op til 450 kg væsentlig større end den europæiske kronhjort. Et sammenstød med et 30 tons tungt fly, der er på vej ud af startbanen med op til 250 km/t, vil som tilfældet illustrerer betyde væsentlige skader på flyet.

 

Relaterede artikler:

Fly kolliderede med vildsvin under landing

Løs hund på banerne i Arlanda

Fly ramte tapir under start

Fly ramte hjort på startbanen

Fly ramte æsel på startbanen