Stig Elling på en af sine utallige rejser ude i verden (Foto: Bravo Tours)

Rejsekongen fylder 70 år i dag

Stig Elling startede som 17-årig Fortunrejser, og 53 år senere kan han i dag fejre sin 70 års fødselsdag som Danmarks ubestridte rejsekonge.

Da Stig Elling kom til verden den 15. marts 1947 i Kongens Lyngby, stod der ikke skrevet i stjernerne, at han skulle blive en af de mest betydningsfulde og indflydelsesrige personer i dansk rejseliv.

Rejsekongen, charterkongen, rejseambassadør og rejseekspert er mange af de forskellige officielle og uofficielle tilter, den foretagsomme Stig Elling har kunnet smykke sig med gennem tiden.

Stig Ellings karriere startede som 17-årig med Fortunrejser, og det blev begyndelsen på en stor karriere i rejsebranchen, der har været med til at give ham de mange navne. De mere end 50 år i rejsebranchen betyder også, at Stig Elling er rekordindehaveren blandt Danmarks rejsekonger, når man tæller, hvem der har været længst tid i branchen.

Pressens mand
I 1980 stiftede han Sol-Rejser, der efter flere fusioner til sidst blev til Star Tour, hvor Stig Elling i 1986 blev salgsdirektør. Her blev han kendt som branchens uofficielle pressetalsmand, der altid var klar til en kommentarer, hvad enten det var naturkatastrofer, borgerkrig eller terror, der pludselig forhindrede danskere i at rejse til mange af de eftertragtede rejsemål.

Der har gennem tiden været lidt misundelse fra kolleger over, at Stig Elling på en eller anden måde “tiltuskede” sig talsmandsrollen for branchen, hvor det var aftalt, at den til enhver tid siddende formand for brancheforeningen RiD (Rejsearrangører i Danmark, red.) skulle udtale sig. Men medierne kunne ikke vente på, at en RiD-formand havde tid til at stille op til kamera. Nyheder sker her og nu. Og mange gange har Stig Elling stået kl. 06.00 om morgenen til interview i Københavns Lufthavn, men direktørkollegerne har ligget derhjemme og sovet sødt på dette tidspunkt.

Alle rejsejournalister kender Stig Ellings mobilnummer, og det er altid muligt at få en kommentar, tidligt eller sent. “Du ringer bare 24/7, hvis jeg kan hjælpe med noget,” lyder det altid fra den særdeles imødekommende rejseambassadør.

Første homopar og lokalpolitiker
Stig Elling stoppede i Star Tour i 2015, men senere samme år blev han rejseambassadør og rejseekspert for Danmarks tredjestørste rejsearrangør, Bravo Tours. Efter eget udsagn fordi, det er et rejseselskab, hvor han ikke behøver gå på kompromis – hverken med kvalitet eller gæstetilfredshed.

Han bor i dag på Frederiksberg med sin mand privatrådgiver Steen Elling. De blev gift, som det første homopar i Danmark, i Frederiksberg Kirke den 15. juni 2012 – efter at have kæmpet med diverse ministre om at få ligestilling på dette område.

I 2005 blev han valgt som byrådsmedlem til kommunalbestyrelsen i Frederiksberg. Her var han blandt anddet formand for arbejdsmarkedsudvalget, indtil han trak sig fra politik i 2013 efter otte år.

Stig Elling blev særlig kendt blandt den brede danske befolkning, som den uofficielle talsmand, da tsunamien ramte Thailand i 2004. Derudover er han kendt som opfinderen bag flere charterdestinationer.

 

Fra Kraks Blå Bog om Stig Elling
ELLING Stig salgsdirektør; f. 15/3 1947 i Kgs. Lyngby; søn af selvstændig Kjeld Elling (død 1990) og hjemmegående Birthe E, f. Schleimann (død 1994); lever i reg. partnerskab m. privatrådgiver Steen Elling (født Andersen), f. 21/7 1956 i Stege, søn af formand Frode Andersen (død 1990) og sygehjælper Karen Alice A, f. Larsen (død 2006).

Startede eget rejsebureau, Fortunrejser, 1964 (Danmarks yngste rejsebureaudirektør); udlært hos Raffels Rejser i København 1965, ansat smst. 1965-70; salgsdirektør i Falke Rejser 1970-73; direktør smst. 1973-76; adm. direktør i Rejsebureauet Sunway, Kbh. og Billund 1976-81; stiftede Solrejser (s.m. John Andersen) i 1982; sælger Solrejser (senere StarTour Danmark) 1986; salgsdirektør i StarTour fra 1986.

Medlem af Frederiksberg kommunalbestyrelse fra 2006; formand for arbejdsmarkedsudvalget fra 2006; genvalgt i 2009; medl. af kulturudvalget og formand for det lokale beskæftigelsesråd på Frederiksberg fra 2009; formand for Rejsearrangørerne i Danmark 2002-04; ambassadør for Dansk Folkehjælp fra 2008.

Har skrevet: Hele sandheden, 2007 (selvbiografi).

Tildelt: Rejseskribenternes kommunikationspris 2005; kåret som årets Homo/bi af Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske 2006; kåret som den mest indflydelsesrige person i Dansk Rejseindustri (Årets Travel Award) 2009.

Senest er Stig Elling blevet ansat i Bravo Tours som rejseambassadør og rejseekspert. Stig Elling har kendt Bravo Tours’ adm. direktør, Peder Hornshøj, i mere end 30 år, da de tidligere har delt kontorlokaler.