Ryanair åbner fra Hamborg Lufthavn

Fra vintertrafikprogrammet vil Ryanair etablere sig i Hamborg Lufthavn med foreløbigt to ruter. Dermed øges konkurrencepresset i den nordtyske lufthavn.

Ryanair flyver den 31. juli for sidste gang til Lübeck Airport, der ligger i den tyske delstat Slesvig-Holsten tæt på den dansk-tyske grænse.

Den nordtyske lavprislufthavn kom i svære økonomiske vanskeligheder og er nu under afvikling. Ved lukningen flyver Ryanair til destinationerne Mallorca, Pisa og Bergamo (Milano).

Men i forbindelse med afviklingen af Lübeck-ruterne og for at understrege strategien om i stigende grad at benytte sig af hovedlufthavnene, har Ryanair besluttet at etablere sig i Hamburg Airport.

Det sker fra vintertrafikprogrammets start, hvor Ryanair i første omgang vil flyve dagligt til Lissabon samt tre gange om ugen til Porto. Det skriver det tyske rejsemagasin FVW med Ryanairs marketingchef Kenny Jacobs som kilde.

Ifølge mediet er aftalerne dog ikke endeligt på plads, da Ryanair endnu ikke har fundet en ground handling agent. Det kan enten blive lufthavnens eget handlingselskab, FHG Flughaften Hamburg eller et af de andre handlingselskaber i den nordtyske lufthavn.

Konkurrencepresset øges
Med udsigt til, at Ryanair vil etablere sig i Hamburg Airport øges konkurrencepresset markant.

Den 31. marts i år etablerede det britiske lavprisflyselskab easyJet sig i Hamburg Airport med to basefly, hvilket opgraderes til endnu et basefly, når vintertrafikprogrammet træder i kraft.

Udover easyJet vil Ryanair skulle i konkurrence med Airberlin, Germanwings, Condor, TUIfly, Norwegian og Vueling. Dermed kan der være udsigt til en gigantisk priskrig efterhånden som Ryanair får udvidet rutenettet i den nordtyske lufthavn.

I første omgang er det TAP Air Portugal, der bliver konkurrenten på de to første Ryanair-ruter fra lufthavnen. Ryanair har klogeligt valgt at konkurrere direkte mod et netværksselskab, hvor det irske lavprisflyselskab har størst mulighed for at komme sejrrigt ud af duellen.

Selvom mange danskere benytter Ryanairs omkring 20 ruter fra Billund Lufthavn, kan Hamburg Airport vise sig at blive et alternativ, hvis der dukker destinationer op, der ikke er tilgængelig fra den syddanske lufthavn. Det er eksempelvis tilfældet med Lissabon og Porto, mens Ryanair flyver til Faro fra Billund.

I 2013 rejste 220.000 danskere fra Hamburg Airport, og ifølge easyJet var lidt flere end 60.000 passagerer på lavprisselskabets fly. Danskerandelen er dog stadig relativt begrænset for lufthavnen som helhed, idet kun 1,6 procent af samtlige 14,8 mio. passagerer i 2013 var fra Danmark.