Ryanair får gennembrud i Barcelona

Det irske lavprisflyselskab Ryanair etablerer endnu en base. Denne gang er det en af Europas 10 største lufthavne Barcelona El Prat, der får glæde af ekspansionsplanerne. Facit bliver 5 fly, 20 ruter og 2 mio. passagerer årligt. Skandinavien får én af de tyve ruter.

Lavprisflyselskabet Ryanair har ofte været kritiseret for, at selskabetflyver til sekundære lufthavne, der er beliggende langt udenfor de større byer. Et af eksemplerne har været Girona, der betjener Barcelona trods en afstand på næsten 100 km mellem lufthavnen og centrum af Barcelona.

Men nu ser det ud til, at Ryanair får et gennembrud i en af de større europæiske lufthavne. Fra september 2010 vil Ryanair etablere sin 42. base i Barcelona El Prat-lufthavnen. Lufthavnen, der ligger 10 km fra centrum af Barcelona,er blandt de 10 største i Europa. I 2009 rejste 27,3 mio. passagerer gennem lufthavnen mod 30,2 mio. året før.

Derfor er Ryanair-satsningen tiltrængt hos den spanske lufthavn, der hidtil ikke har tiltrukket lavpristrafik.

Ryanair vil etablere en base med 5 stationerede fly, der skal operere 20 ruter med i alt 27 ugentlige afgange. Det vil rundt regnet betyde tilførsel af årligt 2 mio. passagerer i den spanske storlufthavn. Dermed skabes der ifølge Ryanair mere end 2.000 lokale jobs samt beskæftigelse til samlet 250 piloter, kabinebesætning og teknikere hos selskabet.

“Takket væreRyanairs lavpriser vil Barcelona El Prat nu få adgang til lavprismarkedet, der er det eneste marked med vækst i øjeblikket,“ sagde Ryanair vicekoncernchef Michael Cawley onsdag ved et pressemøde i lufthavnen.

Der er kun én skandinavisk destination blandt de 20 ruter, der åbnes til september. Det er Oslo-Rygge, der får 3 ugentlige frekvenser til Barcelona El Prat.

Følgende ruter er omfattet af Ryanair-satsningen:

Brussels (Charleroi) 7
Oslo (Rygge) 3
Cagliari 3
Palma 14
Dublin 7
Paris (Beauvais) 7
Dusseldorf (Weeze) 4
Rome (Ciampino) 7
Edinburgh 3
Santander 7
Gran Canaria 2
Santiago 11
Ibiza 7
Seville 14
Lanzarote 3
Tenerife 2
Malaga 14
Valencia 7
Milan (Bergamo) 7
Venice (Treviso) 6

Som det fremgår er der mange spanske indenrigsdestinationer i den nye Ryanair-offensiv, hvorfor det spanske lavprisflyselskab Vueling kan se frem til øget konkurrence på selskabets hjemmemarked.