Ryanair-fly var ikke alene om at mangle brændstof

I en omdiskuteret sag med tre Ryanair-fly, der lige efter hinanden erklærede nødsituationer som følge af brændstofmangel, glemte de spanske myndigheder at fortælle, at andre fly gjorde det samme.

Det vakte stor international opmærksomhed, da det kom frem, at kaptajnerne på tre Boeing 737-800 fly fra Ryanair erklærede nødsituationer som følge af mangel på brændstof inden for kort tid samme aften i luftrummet over Spanien den 26. juli i år. Alle tre fly var på vej til at lande i lufthavnen i Madrid, da de sammen med mange andre fly blev omdirigeret til lufthavnen i Valencia. Under indflyvningerne til Valencia vurderede alle tre kaptajner, at de havde så lidt brændstof ombord, at de erklærede en nødsituation og fik lov at lande med det samme foran andre fly.

Interne papirer fra det irske lavprisselskab pegede i retning af, at Ryanair bevidst spekulerede i at medbringe så lidt brændstof som muligt på sine fly for at holde vægten og dermed brændstofforbruget nede.

Ikke alene
Men nu viser en redegørelse fra de irske luftfartsmyndigheder, at alle tre fly, ved starterne fra Stockholm Skavsta, London Stansted og Palma de Mallorca, havde mere brændstof ombord end de var forpligtiget til i forhold til flyveplanerne. Desuden var Ryanair-flyene ikke alene om at være tæt på grænsen for hvor meget brændstof de skal have tilbage ved en landing, da de nærmede sig Valencia.

Fly fra LAN Chileog easyJet erklærede også nødsituationer og fik lov til at lande med det samme i den spanske lufthavn.

Desuden peger redegørelsen på, at Ryanair-kaptajnerne havde svært ved at komme igennem til de spanske flyveledere i Madrid og Valencia og få de nødvendige dessiner. Et meget stort antal fly blev omdirigeret fra Madrid til Valencia, og det gav især flyvelederne i Valencia meget arbejde.

De spanske luftfartsmyndigheder fortalte i dagene efter episoderne omverdenen om de tre Ryanair-fly. Men ikke noget om, at der også var andre fly, der gjorde det samme. Og heller ikke noget om, at spaniernes egne flyveledere havde svært ved at overskue situationen og give Ryanair-flyene de nødvendige instruktioner.

Læs også:
Mayday fra tre Ryanair-fly samme dag