Ryanair Boeing 737-800 (Foto: Morten Lund Tiirikainen)

Ryanair fortsætter indtog i storlufthavne

Til december åbner Ryanair base i Milanos Malpensa-lufthavn. Dermed fortsætter selskabet sit indtog i storlufthavnene. Amsterdam Schiphol kan være den næste.

Til december gør Ryanair sin entré i Milanos Malpensa lufthavn, i det man etablerer en base, stationerer et fly i lufthavnen og åbner fire nye ruter. Dermed tager Ryanair endnu et skridt væk fra det, der ellers har været en af grundpillerne i selskabets filosofi for hvordan det opererede.

I mange år fløj Ryanair nemlig i en stor bue udenom store primærlufthavne, som konkurrenterne også brugte. Man foretrak mindre sekundære og tertiære lufthavne. I stedet for Frankfurt Am Main-lufthavnen, så benyttede man den lille Hahn-lufthavn og kaldte den Frankfurt Hahn. I stedet for Bruxelles Zaventem, så satsede man på Charleroi. Stockholm Skavsta i stedet for Arlanda og Barcelona Girona i stedet Barcelona El Prat lufthavnen. Man gik dog aldrig så langt som at kalde Malmø Sturup-lufthavnen for København Sturup.

I Milano-regionen har Ryanair i mange år benyttet Bergamo, som man kalder Milano-Bergamo, i stedet for de to ”rigtige” Milano-lufthavne Linate og Malpensa.

Men fra 1. december er det slut. Så vil Malpensa også blive Ryanair-lufthavn og følge i hælene på den stribe af primærlufthavne, som Ryanair har holdt sit indtog i de senere år. Det gælder blandt andet i Barcelona El Prat, Bruxelles Zaventem og Athen samt Københavns Lufthavn, hvor selskabet ikke længere har base, men stadig opererer til og fra.

Ryanair vil fra Malpensa flyve til London, Bukarest, Sevilla og Comiso i Syditalien. Fra Bergamo flyver Ryanair i dag til København og Billund samt omkring 60 andre destinationer, hvilket gør lufthavnen til en af de største Ryanair-baser efter London Stansted og Dublin.

Ikke på ønskeliste
Der har gennem flere år været spekuleret kraftigt i hvornår Ryanair meldte deres ankomst i Amsterdam Schiphol-lufthavnen. Det irske flyselskab har også selv været med til at holde rygte-gryden i kog ved igen og igen at antyde, at det var lige op over. Tidligere på ugen kunne hollandske medier fortælle, at en annoncering af en Ryanair-base i Amsterdam Schiphol er nært forestående.

I Amsterdam Schiphol-lufthavnen er man dog ikke ubetinget begejstret for udsigten til at de blå, hvide og gule Ryanair-fly begynder at lande i lufthavnen.

“Ryanair står ikke på vores ønskeliste. De bidrager ikke til at styrke Hollands konkurrencedygtighed,“ understregede Gerben Broekema, strategirådgiver i Amsterdam Schiphol Airport, i maj overfor CHECK-IN.dk.

“Vi er en anstændig kvalitetslufthavn. Og Ryanair foretrækker ikke en Amsterdam-agtig lufthavn. De vil nok mere være interesserede i en regional lufthavn,“ pointerede Gerben Broekema.

Foto: Morten Lund Madsen