Ryanair indfører Brexit-klausul på solgte billetter

Usikkerhed omkring britisk luftfarts fremtid får Ryanair til at indsætte en særlig klausul i betingelserne for sine 2019-billetter.

Det irske lavprisselskab vil inden længe tage drastiske midler i brug for at gardere sig mod eventuelle problemer med at flyve til og fra Storbritannien efter at landet den 1. april 2019 officielt forlader EU-samarbejdet – det såkaldte Brexit.

Ryanair vil nemlig skrive en særlig ”Brexit-klausul” ind i betingelserne for alle billetter, der vil blive solgt til selskabets flyvninger til og fra Storbritannien efter 1. april 2019.

Klausulen vil gøre Ryanair i stand til omkostningsfrit at annullere billetterne, hvis reglerne ikke gør det muligt at gennemføre flyvningerne. Sagen er nemlig den, at Storbritannien som et led i Brexit udtræder af EU-landenes fælles luftfartssamarbejde, som i dag gør det muligt at flyve på kryds og tværs af EU.

Snerpe til
De britiske politikere har endnu ikke taget initiativ til at Storbritannien får en luftfartsaftale med EU-landene eller indgår bilaterale aftaler med hvert enkelt EU-land. Og uden den slags aftaler på plads kan Ryanair risikere, at de ikke kan flyve mellem Storbritannien og EU.

Ryanair har gennem længere tid højlydt gjort opmærksom på problemstillingen med behovet for en luftfartsaftale med EU. Og det begynder at snerpe til. For aftalen skal ikke blot være på plads den 1. april næste år, når Brexit bliver en realitet.

Fartplaner lægges fast længe før og flybilletter sættes til salg længe før flyene letter. Så Ryanair skal allerede i år annoncere sine sommerfartplaner for 2019, som normalt træder i kraft ved overgangen fra vintertid til sommertid i slutningen af marts – få dage før Brexit. Ryanair forventer at sætte sine billetter for sommeren 2019 til salg til september og har derfor brug for en afklaring inden da.

På kryds og tværs
Ryanair er ikke det eneste flyselskab, der allerede nu har taget sine forholdsregler. Det gælder blandt andet også for det britiske flyselskab easyJet, der har fået en østrigsk driftstilladelse og er i gang med at flytte mere end hundrede fly fra sin britiske driftstilladelse til den nye østrigske driftstilladelse. På den måde kan de blive ved med – under østrigsk ”flag” – at flyve på kryds og tværs af de tilbageværende EU-lande.

 

 

Relaterede artikler:

Ryanair frygter Brexit-kaos

Ryanair søger britisk driftstilladelse

Brexit-vilkår rammer britisk luftfart hårdt

Ryanair overvejer at flytte basefly til Europa

EasyJet flytter 110 fly fra britisk til østrigsk register

15 nye Ryanair-fly skal ikke til Storbritannien