Ryanair Boeing 737-800 (Foto: Morten Lund Tiirikainen)

Ryanair kan ikke forsvare Løkke

Fagbevægelsen kritiserer, at statsminister Lars Løkke Rasmussen angiveligt har rejst med Ryanair på en rejse til Málaga søndag i forrige uge. Ryanair er dog forhindret i at komme statsministeren til undsætning.

Fagbevægelsen, anført af 3F og støttet af Socialistisk Folkeparti og Socialdemokratiet, har offentligt kritiseret statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) for at have rejst med Ryanair fra København til Málaga i forbindelse med en privat rejse sammen med sin hustru.

Medpassagerer i flyet har taget skjulte fotos af statsministeren ved ankomst i lufthavnen i Málaga, ligesom medlemmer af 3F i Københavns Lufthavn tilsyneladende har tilsidesat etiske regler om ikke at viderebringe informationer om enkeltindividers aktuelle rejser fra Københavns Lufthavn.

Efterfølgende har 3F forsøgt at gøre sig til dommer over, hvorvidt Lars Løkke Rasmussen burde rejse med det irske lavprisflyselskab, der lukkede basen i Københavns Lufthavn sidste sommer efter en konflikt med fagbevægelsen. Det på trods af, at der i dag ikke er et overenskomstkrav mod selskabet, da der opereres til og fra København fra udenlandske baser.

Angrebet fra den danske fagbevægelse er en oplagt mulighed for Ryanair til at gå i offentligheden og proklamere, at selv Danmarks statsminister nu er begyndt at rejse med selskabet. Den er en ren foræring. Men som følge af Lars Løkke Rasmussens tavshed om sagen, har Ryanair fået stækket vingerne.

“På grund af lovgivningen om beskyttelse af personinformationer, kan vi ikke kommentere på identiteten af vores passagerer fra Københavns Lufthavn,“ skriver Ryanairs nordiske salg- og marketingchef Hans Jørgen Elnæs i en mail til CHECK-IN.dk.

3F vil ikke tage stilling til andre flyselskaber
Til gengæld vil 3F gerne udtale sig gennem hovedbestyrelsesmedlem Henrik Bay-Clausen.

“Jeg synes, at det er lidt besynderligt, at Danmarks statsminister vælger at flyve med et selskab, der ikke er kendt for at lægge skattekroner i landet samtidig med, at de har et anstrengt forhold til overenskomster. Det er ekstra bemærkelsesværdigt, at det sker midt i en trepartsforhandling,“ siger Henrik Bay-Clausen til CHECK-IN.dk.

Henrik Bay-Clausen er af den opfattelse, at enhver offentlig person og i særdeleshed en statsminister skal tænke på, hvilke signaler, man kommer til at sende ved at rejse med et selskab som Ryanair.

CHECK-IN.dk ville gerne have oplyst fra Henrik Bay-Clausen, der også er 3F-formand i Kastrup, hvilke flyselskaber, som statsministeren kunne rejse med uden kritik. Det er nemlig velkendt, at Københavns Lufthavn modtager flyselskaber fra Mellemøsten, hvor kvinders rettigheder på arbejdsmarkedet ikke bliver respekteret, mens andre flyselskaber kommer fra lande, der ikke overholder menneskerettighederne.

“Man bør vælge et flyselskab, der generelt følger lovgivningen. Hvis Staten køber rejser hos nogle selskaber, der ikke har orden i sagerne, er der også meget god grund til at se på det. Jeg ved ikke, hvilke flyselskaber, der står på Statens liste. Nogle steder findes der ikke alternativer, for eksempel til Færøerne, men generelt ønsker jeg ikke at tage stilling til andre flyselskaber,“ fastslår Henrik Bay-Clausen.

Optaget af officielle pligter
Henrik Bay-Clausen og Fagbevægelsen overser dog det faktum, at statsministeren søndag den 14. februar det meste af dagen var optaget af officielle pligter i forbindelse med markering af etårsdagen for terrorangrebet i København. Mindeceremonier ved Krudttønden og den jødiske synagoge var således en del af dagsprogrammet.

Derfor kunne statsministeren ikke rejse tidligere på dagen, hvor SAS fløj fra København til Málaga kl. 06.25 og 15.25. I stedet valgte Lars Løkke Rasmussen angiveligt at rejse med Ryanair kl. 18.35, da denne afgang tilsyneladende passede bedre end Norwegian kl. 20.15 på søndagens sidste afgang fra København til den spanske solkyst.

Norwegian ville ellers gerne have haft statsministeren om bord på selskabets fly til Málaga. Fredag eftermiddag skrev Norwegian følgende opdatering på Facebook.

“Att. statsministeren! Du er altid velkommen om bord hos os, Lars. Vi har både overenskomst og gratis WiFi.“