Moss Rygge Lufthavn.

Ryanair lukkede og slukkede i Oslo-lufthavn

Moss Lufthavn i Rygge syd for Oslo lukker til midnat. Ryanair fik æren af sidste flyvning til lufthavnen efter ni år med civil flytrafik.

Den norske passagerafgift på 80 kroner, der blev indført den 1. juni i år, har taget livet af Moss Lufthavn Rygge. Beslutningen traf lufthavnens bestyrelse i slutningen af maj måned på baggrund af meldinger fra Ryanair om at man ville trække selskabets basefly væk fra den norske lufthavn som konsekvens af den politiske beslutning.

“Beslutningen (om at indføre passagerafgiften, red.) har en alvorlig indflydelse på Ryanairs muligheder for at fastholde baseoperationerne fra Moss Lufthavn Rygge, og Ryanair er tvunget til at lukke selskabets base i Rygge. For lufthavnen vil det betyde et markant volumentab, og dermed kan vi ikke længere skabe en kommercielt bæredygtig forretning. Bestyrelsen i Moss Lufthavn Rygge har derfor besluttet af nedlægge den civile del af lufthavnen fra den 1. november 2016. Vi beklager dybt denne beslutning,” lød den korte kommentar fra lufthavnsdirektør Pål F. Tandberg i en pressemeddelelse.

ryr_last-flight_ryggeFørste passagerflyvning fra Moss Lufthavn Rygge fandt sted den 17. oktober 2007, da Norwegian sendte et fly afsted til Gran Canaria. Derimod blev det Ryanair, der skulle lukke og slukke. Kort efter midnat natten mellem lørdag og søndag den 29. og 30. oktober landede Ryanair rutenummer FR8518 kl. 00:23 fra Palma de Mallorca og markerede således i denne omgang den sidste kommercielle flyvning til Rygge.

Rendyrket Ryanair-lufthavn
Moss Lufthavn Rygge har været en decideret Ryanair-lufthavn og har været fuldstændig afhængig af det irske lavprisflyselskab, der mere eller mindre har været den eneste kommercielle operatør i lufthavnen syd for Oslo.

Oprindeligt var lufthavnen udelukkende en militær lufthavn, men i 2004 blev der taget beslutning om at lade et privat selskab virke som operatør for den civile del af lufthavnen, der åbnede den 8. oktober 2007.

Den 30. september 2009 startede Ryanair flyvninger fra Moss Lufthavn Rygge og opbyggede en stærk base med op til otte fly om sommeren med et tilhørende omfangsrigt rutenetværk. Som følge af Ryanairs indtog og løbende udvikling kunne Moss Lufthavn Rygge i 2013 sætte passagerrekord med næsten 1,9 mio. årlige passagerer. Sat i relation til danske forhold svarer det størrelsesmæssigt til en lufthavn af en størrelse mellem Billund Lufthavn og Aalborg Lufthavn.

Gennem tiden har Norwegian betjent tre spanske destinationer fra lufthavnen, mens svenske City Airline har betjent Stavanger. Norske Widerøe har fløjet til København, mens Danish Air Transport på et tidspunkt fløj til både Trondheim, Bergen og Stavanger.

Et nyt selskab med navnet Rygge Airport AS er blevet etableret med Knut R. Johannessen som daglig leder og den tidligere norske forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen som bestyresesformand. Siden foråret har selskabet arbejdet med planer om at overtage driften af den civile del af Moss Lufthavn Rygge.

 

Relaterede artikler:

Ny afgift kan betyde tab af 1,2 mio. flypassagerer i Norge

Oslo-lufthavn lukker

Ryanair har opsagt base i Norge

Ryanair indtager Oslo Gardermoen

DAT opgiver norske ruter efter Widerøe-indtog