Ryanair-fly i London Stansted Airport.

Ryanair nedjusterer forventningerne

Konsekvenserne af Brexit har givet lavere billetpriser end Ryanair havde forventet, og derfor nedjusterer selskabet sine forventninger til overskuddet for 2016/2017.

Det irske lavprisselskab Ryanair skruer nu for alvor ned for forventningerne til selskabets 2016/2017-resultat som følge af briternes beslutning om at forlade EU. Således forventer Ryanair kun at selskabets overskud vil vokse med omkring syv procent og lande et sted mellem 1,3 og 1,35 mia. britiske pund – svarende til mellem 10,7 og 11,1 mia. danske kroner. En nedjustering på fem procentpoint i forhold til tidligere udmeldte forventninger om en fremgang på 12 procent og et resultat på mellem 1,375 og 1,425 mia. pund – svarende til mellem 11,3 og 11,7 mia. kroner.

Efter at briterne den 23. juni stemte for at forlade EU – den såkaldte brexit – er det britiske pund faldet med 18 procent. Det har betydet at Ryanairs gennemsnitlige billetpriser er faldet med mellem 13 og 15 procent, og ikke de mellem 10 og 12 procent, som Ryanair tidligere har meldt ud, at man forventede de ville falde med. Og det er den primære årsag til at selskabet nu nedjustere forventningerne til regnskabsåret 2016/2017, der løber fra 1. april 2016 til 31. marts 2017.

Suverænt størst i Europa
Ryanair advarer om, at forventningerne er stærkt påvirkelige af et fortsat stort fald i billetpriserne på mellem 13 og 15 procent, ligesom det er usikkert om pundet fastholder sit nuværende niveau. Gør den ikke det, så kan det tvinge Ryanair til at nedjustere sine forventninger yderligere.

Det irske lavprisselskab forventer desuden at enhedsomkostningerne eksklusiv udgifterne til brændstof vil falde med tre procent, mens belægningen vil stige med et procentpoint til 94 procent. Og det samlede passagertal vil vokse med 12 procent, så Ryanair ender med at have fløjet 119 mio. kunder i 2016 – hvilket gør det til Europas suverænt største flyselskab.

50 nye fly
Ryanair var en af de varmeste fortalere for at briterne den 23. juni skulle stemme for at forblive en del af EU. Selskabet henter omkring 26 procent af sine samlede indtægter på det britiske marked.

Umiddelbart efter de britiske vælgeres beslutning om at forlade EU, meldte Ryanair klart ud, at det vil betyde, at det irske lavprisflyselskab i en periode ikke vil give det britiske marked samme opmærksomhed som tidligere. En af de mere konkrete følger af Brexit-afstemningen vil være, at Ryanair vælger at placere 50 nye fly, der bliver leveret i 2017, på baser udenfor Storbritannien.

“Vi får 15 nye fly i flåden næste år, og vi forventer ikke i øjeblikket, at nogen af disse fly skal indsættes på det britiske marked. Vi vil i stedet for fokusere på markeder, der er en del af EU´s indre marked, som for eksempel Italien, Spanien og Tyskland,” understregede Kenny Jacobs, marketingdirektør i Ryanair, i juli måned.

 

Relaterede artikler:

Ryanair: Brexit vil presse priserne

Ryanair: Mindst 10 procent lavere billetpriser

15 nye Ryanair-fly skal ikke til Storbritannien

Europæiske luftfartsaktier i regulært blodbad