Ombordstigning på Ryanairs Boeing 737-800 ved lavpristerminalen CPH Go i Københavns Lufthavn. (Foto: Danny Longhi Andreasen)

Ryanair nedjusterer med ekstra 10 mio. passagerer

Ryanair sænker forventningerne til antallet af årlige passagerer med yderligere 10 millioner rejsende. Lavprisflyselskabet varsler desuden flere reduktioner i kapaciteten.

Flyselskaberne tilpasser sig løbende virkeligheden med coronapandemi ved at reducere kapaciteten og sænke forhåbningerne til antallet af passagerer.

Onsdag meldte Ryanair ud, at det nedjusterer med ekstra 10 millioner passagerer. Det irske lavprisflyselskab forventer nu, at omkring 50 millioner passagerer vil rejse med selskabet i regnskabsåret frem til marts 2021. Det svarer til blot en tredjedel af antallet i det foregående år, skriver nyhedsbureauet Reuters.

I juli sænkede Ryanair forventningerne til 60 millioner årlige passagerer fra 80 millioner i maj. Og der kan blive yderligere nedjusteringer fra det netop udmeldte antal, lyder det fra Ryanair-koncernchefen Michael O’Leary.

En opblussen i smitten og fortsat rejserestriktioner i flere lande dominerer stadig, og det er på denne baggrund, at Ryanair har sænket forventningerne yderligere.

Overvejer at lukke baser
Med den seneste udvikling i pandemien varsler Ryanair også nedskæringer i kapaciteten. Nogle baser kan blive lukket helt, mens andre risikerer at blive mindre.

”Vi ser sandsynligvis på at lukke flere baser og trække mere kapacitet tilbage i de lande, hvor man opererer med fuldstændigt mangelfulde og ikke-videnskabelige karantæner,” siger Michael O’Leary med henvisning til Irland, Storbritannien, Spanien og Portugal.

Tirsdag truede Europas største lavprisflyselskab med at indstille flyvningerne fra de irske baser i Cork og Shannon i den kommende vinter, hvis ikke regeringen ophæver rejserestriktionerne.

Ryanair meddelte i sidste uge, at selskabet har hentet, hvad der svarer til godt tre milliarder kroner via en rettet emission til institutionelle investorer. Lavprisflyselskabet er overbevist om, at det kan styre solidt gennem coronakrisen.

”Vores rivaler har trukket enorme mængder kapacitet tilbage. Hvis noget bliver lettere, er det det konkurrenceprægede landskab,” siger Michael O’Leary.

Konkurrenter tilpasser også
Ryanair-konkurrenterne easyJet og Wizz Air reducerer også kapaciteten som følge af coronakrisen. EasyJet har lukket tre britiske baser og reduceret trafikprogrammet i det nuværende kvartal. Ungarske Wizz Air, der har haft en aggressiv fremfærd for at vinde markedsandele, meddelte i sidste uge, at selskabet sænker kapaciteten til 60 procent imod de tidligere forventede 80 procent.

Barclays-analytikeren Rishika Savjani fortæller ifølge Reuters, at den samlede europæiske kortdistance-kapacitet for september er reduceret til 43 procent fra 47,6 procent i august. Men tallet kan være endnu lavere, lyder det.

”Vi tror, ​​at efterspørgslen vil være under disse niveauer, og derfor forventer vi lave belægningsgrader og et svagt prisniveau for kvartalet,” siger Rishika Savjani.

 

Relaterede artikler:

Ryanair udvider kapitalen med tre milliarder kroner

Ryanair-fly skal fortsat vedligeholdes i Jordan

Ryanair reducerer nyindsat kapacitet