Ryanair Boeing 737-800 (Foto: Morten Lund Tiirikainen)

Ryanair opgiver nordtysk lufthavn

Ryanair flyver den 31. juli foreløbigt for sidste gang til lufthavnen i Lübeck, der igennem de senere måneder har været lukningstruet.

Det ser sort ud for den nordtyske lufthavn Lübeck Airport efter, at det irske lavprisflyselskab, Ryanair, har annonceret, at man lukker sine tre ruter til henholdsvis Mallorca, Pisa og Bergamo. Lübeck Airport har siden april ret under konkurs, men driften er opretholdt i håbet om, at der kan findes en investor til lufthavnen. Det skriver Lübeck News ifølge Die Welt.

Ryanair har begrundet rutelukningerne med netop den økonomisk usikre situation, som Lübeck Airport står i. Det bekræfter talsperson Jana Bahrenhop fra lufthavnen. Hun oplyser, at der endnu ikke fundet en ny investor. Lübeck Airport kan derfor ikke garantere Ryanair, at lufthavnen er operativ til august, idet lønningerne til lufthavnens ansatte kun er sikret til og med juli måned.

Det sidste Ryanair-fly forlader Lübeck Airport den 31. juli. Derefter er der kun Wizz Air tilbage, som flyver til Gdansk i Polen og Kiev i Ukraine. Ved konkursen i april var der endvidere charterafgange til Antalya, Reggio de Calabria og Newquay.

Forhandler fortsat
Lübeck Airport kom for alvor i økonomisk uføre, da det i begyndelsen af året kom frem, at lufthavnens ejer, Mohamad Rady Amar, var forsvundet og hans direktør ligeså. Mohamad Rady Amar havde forinden solgt aktierne i alle sine tyske selskaber med undtagelse af lufthavnen. Trods adskillige forsøg på at få kontakt med ejer og direktør, måtte medarbejdere og bystyre til sidst opgive og indgive konkursbegæring mod lufthavnsselskabet.

Lufthavnsselskabet, Yasmina Flughafenmanagement Gmbh, der ejer Lübeck Airport, skylder bystyret i Lübeck 189.000 euro, eller godt 1,4 mio. kroner.

Selvom Ryanairs exit kan gøre det svært at finde en investor, oplyser kurator, Klaus Pannen, imidlertid, at der på nuværende tidspunkt forhandles med tre potentielle investorer. Bystyret i Lübeck, der ad flere omgange har været ejer af lufthavnen, har meddelt, at man ikke ønsker at gå ind i lufthavnsdriften igen, og dermed sikre lufthavnen og de 93 arbejdspladser, den er hjemsted for.

Der har indtil flere gange været drøftet mulighederne for at lade Ryanair etablere en base i Lübeck Airport, men det er blevet ved snakken. I stedet fik Billund Lufthavn en Ryanair-base i foråret 2012. Billund er efter Bremen den nærmeste lufthavn til Lübeck, hvorfra Ryanair flyver.