Ryanair Boeing 737-800 i Billund Lufthavn (Foto: BLL)

Ryanair runder 7 mio. passagerer i Danmark

Efter knap 15 år i Danmark runder Ryanair i morgen passager nummer syv million transporteret til eller fra danske lufthavne.

Når Ryanairs flyvning FR4723 i morgen klokken 10.35 afgår fra Billund til Bergamo i Norditalien, så kan det irske lavprisselskabs passager nummer syv millioner til og fra Danmark meget vel være ombord. Ryanair har nemlig indkaldt til pressemøde tirsdag kl. 09.40 for at markere, at det udskældte flyselskab runder et skarpt hjørne hvad angår tilstedeværelse i Danmark.

Ryanair kom til Danmark for 15 år siden, da selskabet åbnede ruter til Aarhus Lufthavn, som selskabet stadig opererer til og fra. Fra 2000 til 2007 fløj man også til Esbjerg Lufthavn fra London. Men størst dansk tilstedeværelse har selskabet dog i Billund, hvor man startede flyvninger til og fra i 2006.

I dag har to Boeing 737-800 fly og omkring 45-50 piloter og stewardesser fra Ryanair base i Billund Lufthavn. En base, som gennem flere år har været en torn i øjet på den danske fagbevægelse.

Lave blokade
Ryanair er således ikke særlig vild med fagforeninger og overenskomster. Derfor nægter selskabet kategorisk at tegne overenskomst for de ansatte, som er stationeret på basen i Billund. Hos LO-fagbevægelsen har man været langt fremme med planer om at lave blokade mod selskabets operationer i Billund Lufthavn.

Flyvebranchens Personale Union har således forsøgt at få 3F, HK og Metal med på at lave blokade. De tre store fagforeninger organiserer bagagemedarbejdere, check-in personale og flymekanikere i Billund Lufthavn. Personalegrupper, som med blokader ville kunne stikke en stor kæp i hjulet på Ryanairs flyvninger.

Men Ryanair er så stor en operatør i Billund Lufthavn, at medarbejderne i lufthavnen ikke har været meget for at gøre alvor af blokadetruslen. For Ryanairs topchef, Michael O’Leary, har ikke lagt skjul på, at selskabet bare vil flytte sine fly, ansatte og ruter til andre europæiske lufthavne, hvis der bliver for mange problemer i Billund.