Kommerciel direktør David O´Brien (t.v.) og personaledirektør Eddie Wilson (t.h.) fra Ryanair til pressemøde i København i 2015. (Foto: Andreas Krog)

Ryanair skal snart mødes med dansk fagforening

Om få uger skal Ryanair og Flyvebranchens Personaleunion mødes i København. Om der står overenskomster og danske baseåbninger på dagsordenen står uklart.

I starten af februar skal det irske lavprisflyselskab Ryanair mødes med den danske fagforening Flyvebranchens Personaleunion (FPU). Det bekræfter FPU’s næstformand, Anders Mark Jensen, overfor CHECK-IN.dk.

”Jeg kan bekræfte at vi har aftalt et møde med Ryanair i København i starten af februar,” siger Anders Mark Jensen.

På charmeturné
Ryanair har ikke oplyst FPU om hvad de ønsker at diskutere på mødet. Men mødet med den danske fagforening er sandsynligvis en del af den charmeturné rundt i Europa, som Ryanair er i gang med i øjeblikket. Med personaledirektør Eddie Wilson i spidsen tager Ryanair rundt for at tale med de fagforeninger, som det irske flyselskab tidligere har haft meget lidt tilovers for. Men et spirende og forholdsvis levedygtigt ulmende oprør blandt selskabets piloter og kabinepersonale har fået Ryanair-ledelsen til at indvilge i at mødes.

Ryanair har indtil videre haft møder med fagforeninger og løsere sammenslutninger af Ryanair-piloter og -stewardesser i Storbritannien, Italien, Portugal, Tyskland og Irland.

Støde ind i modstand
Det irske flyselskab har i dag ikke baser i Danmark, så mødet med FPU kan meget vel handle om hvordan Ryanair kan få lov at etablere baser i en eller flere danske lufthavne – uden at støde ind i den modstand fra FPU og den øvrige fagbevægelse, som selskabet oplevede i 2015. Det kunne være ved at Ryanair tegnede overenskomst for de ansatte på de danske baser.

Mødet i februar bliver det kun andet møde mellem Ryanair og Flyvebranchens Personaleunion. Parterne mødtes på neutral grund i London ved et kortvarigt møde i februar 2015. Anledningen til mødet var Ryanairs daværende plan om at etablere en base i Københavns Lufthavn i marts samme år. En plan, som fik FPU til at tage kontakt til Ryanair med henblik på at tegne en overenskomst for de piloter og det kabinepersonale, som Ryanair ønskede at basere i Københavns Lufthavn sammen med et antal Boeing 737-800 fly.

Engang i 1990’erne
Mødet i 2015 var ifølge Ryanair kun anden gang i selskabets historie, at man mødtes med en fagforening. Første gang var ”engang i 1990’erne…”, som Ryanairs personaledirektør, Eddie Wilson, huskede det.

Der kom ikke noget ud af det knap en time lange møde i februar 2015, som fandt sted parallelt med at parterne stod ansigt til ansigt i Arbejdsretten i en sag, der trak store overskrifter. Den 1. juli 2015 slog Arbejdsretten fast, at FPU var i sin gode ret til at forlange danske overenskomster for personalet på Ryanairs nye base i Københavns Lufthavn og på selskabets på daværende tidspunkt eksisterende base i Billund Lufthavn. Dommen fik Ryanair til at lukke begge baser. Der har ikke siden været dialog mellem Ryanair og Flyvebranchens Personaleunion. Ikke før Ryanair gennem en dansk advokat inviterede FPU til det aktuelle møde.

 

 

Relaterede artikler:

Ryanair kan være på vej med danske baser

Historisk møde mellem Ryanair og dansk fagforening

Ryanair taber i Arbejdsretten

Arbejdsretten: Ryanair-ansatte arbejder i Danmark