Så meget går danskerne på restaurant på ferien

Restaurantbesøg er en vigtig del af ferien, når de danske chartergæster rejser til sydeuropæiske destinationer. Mere end halvdelen er ude at spise flere gange på ferien, hvor muligheden for at få nye smagsindtryk spiller en vigtig faktor.

En charterferie til for eksempel Grækenland, Spanien eller Tyrkiet består af meget mere end sol, strand og badning ved swimmingpoolen. En anden vigtig ting på ferien er nemlig muligheden for at komme ud at spise og slippe for køkkengryder, madlavning og opvask. Faktisk holder danskerne rigtig meget af maden, når de er på ferie og går ofte på restaurant på feriedestinationen.

Det viser en ny undersøgelse, foretaget af rejsearrangøren Apollo, der har spurgt 1.500 danskere om, hvor hyppigt de benytter sig af restaurantbesøg på ferien, og hvad de spiser i modsætning til, når de ikke er på ferie.

I alt svarer 58 procent af de adspurgte, at de er ude at spise flere gange på ferien og gerne på forskellige restauranter. Og næsten en fjerdedel svarer, at de spiser ét måltid ude om dagen.

”At gå ud og spise er en væsentlig del af alle ferier – og en uge eller to væk hjemmefra giver os masser af muligheder for at spise på en række forskellige restauranter og smage på forskellige køkkeners udfoldelser,” siger kommunikationschef hos Apollo, Rikke Koks Andreassen.

De rejsende tager ikke kun ud at spise for at slippe for besværet med at lave mad. Omkring 30 procent tager på restaurant for kun at spise lokal mad og nyde muligheden for at få nye smagsindtryk. Samtidig spiser næsten 70 procent af de danske ferierejsende en blanding af den lokale mad og det samme, som de spiser hjemme. Kun to procent tøver med at prøve det lokalekøkken og vælger i stedet at spise det mad, som de kender hjemmefra. Blandt dem, der holder af den lokale mad, er det overvejende den ældre gruppe af de rejsende.

”Den lækre mad, vi nyder på vores ferie, gør et så stort indtryk, at mange danske ferierejsende prøver at genskabe deres yndlingsretter, når de kommer hjem, viser undersøgelsen. Mere end fire ud af tibruger inspiration fra den mad, de har spist på ferien, når de laver mad derhjemme. Næsten én ud af fem ferierejsende lærer endda også at lave retter, som de har nydt på ferien, så de kan servere dem derhjemme, mens yderligere 17 procent gør en indsats for at besøge restauranter, som serverer samme retter, som de spiste på ferien. Det indikerer, at en uge eller to hjemmefra virkelig kan vække smagsløgenes interesse for det globale køkken”, siger Rikke Koks Andreassen.

De dyre restauranter er brugt af par uden børn, hvor 16 procent af denne gruppe holder af at forkæle sig selv med god mad. Alligevel går flere par uden børn på de såkaldte budgetrestauranter. Derudover vælger de prisbevidste familier at bo på hoteller medall-inclusive.