Sæson for flyskræk

Sommer er højsæson for rejser sydpå, og dermed også for flyskræk. Hver femte dansker er bange for flyrejsen og mange af dem søger eksperthjælp, så de kan nyde ferien med familien. Der findes nogle enkle og gode råd til selvhjælp.

Du kommer ind i flyet, og langsomt bliver kabinen trang som et sugerør. Din mund virker tør som stewardessens hvidvin, mens klaustrofobien gør dig helt svimmel.

Dettescenarie er ikke hentet fra en billig b-film, men er en realitet for mange danskere. Sommer er nemlig højsæson for rejser sydpå, og dermed også for flyskræk. Hver femte dansker er bange for flyrejsen og mange af dem søger eksperthjælp, så de kan nyde ferien med familien.

Tusindvis af danskere frygter hvert år flyturen så meget, at de skal have behandling for at kunne rejse afsted. Det oplever man også hos coachingfirmaet ClearVision, som i løbet af de seneste par uger har haft mange flyforskrækkede danskere forbi for at dulme nerverne før afgang.

”Hvert år har vi en stigning i antallet af personer, som har brug for at få behandlet deres flyskræk. Den irrationelle angst gør det umuligt at nyde flyveturen. Det går både ud over dem selv og deres mænd, koner og børn. Vi hjælper dem ved at tale om problemet og få et realistisk perspektiv på, hvad de dybest set frygter, og hvad der reelt kan gå galt. Ofte har vi hjulpet folk af med deres flyskræk i løbet af et par timers samtale,” siger adm. direktør hos ClearVision, Lone Thomsen.

Henved20 procent af danskerne anslås at være bange for at flyve. Det viser en undersøgelse foretaget af Rod Moore, der er dr. odont. på Forsknings- og BehandlingsCenter for Tandlægeskræk på tandlægeskolen i Århus. Det placerer flyskræk – også kaldetaerophobia -på en sjetteplads over de hyppigst forekommende ting, som danskerne frygter.

”Typisk hænger flyskrækken sammen med, at en person tidligere har haft en traumatisk oplevelse. F.eks. hvis de som børn på et tidspunkt har været spærret inde i et lille rum eller er faldet ned ad en trappe og forstuvet foden. Oplevelsen vækkes til live i folks underbevidsthed i forbindelse med en flyrejse, og så mister de kontrol over situationen. De skammer sig over, hvad deres ægtefælle og børn tænker, hvis de ser dem angst. Det forstærker ubehaget ved at flyve,” siger Lone Thomsen fra ClearVision.

”Mange fortæller desuden, at de efter en behandling mod flyskræk pludselig f.eks. også tør gå op i et højt tårn, stå tæt på kanten af en skrænt eller stå på vandski. Flyskrækken har forhindret dem i at gøre mange andre ting,” siger Lone Thomsen.

Ifølge ClearVision skal personer med flyskræk forsøge atidentificere problemet, dvs. hvad det egentligt er man frygter og finde årsagen hertil. Samtidig findes der5 gode råd som personer med flyskræk med fordel kan anvende, når de er i flyet:

1. Tryk med tre fingerspidser let på din ene håndkant (håndkanten løber i forlængelse af lillefingeren).
2. Fokusér på dit ubehag. Acceptér de følelser du har omkring det.
3. Træk vejret dybt og langsomt ind gennem næsen og pust vejret langsomt ud gennem munden.
4. Fortsæt samtidig med at trykke til ubehaget letter.
5. Gentag øvelsen så ofte du har brug for det.

Og så er det måske også værd at bemærke, at flyrejser faktisk er en af de sikreste transportmetoder overhovedet.