Forhandlingerne mellem SAS og det danske kabinepersonale om brugen af gardiner eller ej på selskabets langdistancefly er brudt sammen.
Forhandlingerne mellem SAS og det danske kabinepersonale om indretningen af hvilemodulerne på selskabets nyindrettede langdistancefly brød sammen fredag og parterne gik hver til sit. Dermed er de danske stewardesser og stewarder rykket et skridt nærmere den situation, som deres svenske kolleger er endt med at stå i. Her har SAS nemlig varslet fyring af op til 100 stewardesser, hvis ikke medarbejderne vil arbejde ombord på flyene med de nye hvilemoduler. I stedet vil SAS lade norske stewardesser bemande langdistanceflyvningerne fra Stockholm.
Lange ture
Hvilemodulerne bliver ændret i forbindelse med den modernisering af hele kabinen, som en række af SAS’ langdistancefly skal igennem i det kommende års tid. Det første fly med nyt interiør bliver sat i drift 1. februar næste år. De nye hvilemoduler får ikke faste vægge som de nuværende kabiner, men kun et gardin til at afskærme det hvilende kabinepersonale fra passagererne på de lange ture til Asien eller USA.
Problemet er blot, at der ligger en såkaldt ”hvilemodulaftale”, som et bilag til overenskomsterne mellem SAS og det danske og svenske kabinepersonale. Det norske kabinepersonale har ikke en sådan aftale, og kan derfor ikke stille krav om faste vægge rundt om deres hvileområde.
I hårdknude
SAS vil nu have ændret hvilemodulsaftalen, da der her står, at væggene skal være faste og ikke blot blafrende. Det har udløst den såkaldte gardin-strid, som er gået helt i hårdknude i Sverige og har resulteret i SAS’ varsling om potentielle afskedigelser.
Helt så opkørt er situation i Danmark endnu ikke, understreger kabinepersonalets fagforening, Cabin Attendants Union (CAU).
”Vi er ikke grundlæggende uenige. Begge parter har som mål at finde frem til en løsning. Det der skiller os lige nu handler ikke om gardiner eller ej. Det handler mere om ordlyden og fortolkningen af den aftale, som SAS har lagt frem foran os,” forklarer Merete Scheel, formand for CAU.
Helt udviskes
Forhandlingerne er kørt af sporet, men ikke helt i grøften. SAS og CAU var i hovedtræk blevet enige, indtil SAS, ifølge CAU, fremlagde et udkast til en aftale, som indeholdt helt nye elementer, som ikke havde været på bordet før.
”Første udkast var uklart. I andet udkast havde SAS medtaget ting vi slet ikke havde aftalt, ligesom andre ting var uklart defineret,” forklarer Merete Scheel.
Hun vil ikke gå i detaljer med hvad det er for nye ting SAS har skrevet ind i udkastet til en aftale. Men i et brev til medlemmerne skriver bestyrelsen i CAU:
”Der er efter vores opfattelse dele af aftaleforslaget, som indeholder negative ændringer i bestemmelserne, som vi slet ikke har drøftet med SAS. Ved at aftaleforslaget er formuleret på denne made, vil der være positive ændringer som helt udviskes.”
CAU erklærer sig i brevet til medlemmerne parate til at genoptage forhandlingerne. Det samme budskab lyder fra SAS-lejren.
Billede af SAS GO-kabinen i de nyindrettede SAS-langdistancefly, som SAS også vil udstyre med hvilemoduler med gardiner.