Samtlige Boeing 737 MAX-fly på jorden

De amerikanske luftfartsmyndigheder følger nu trop med europæiske EASA og udsteder flyveforbud til Boeing 737 MAX.

Opdateret onsdag den 13. marts kl. 19:45

USA´s præsident Donald Trump har ifølge nyhedsbureauet Reuters netop meddelt, at de amerikanske luftfartsmyndigheder har beordret samtlige Boeing 737 MAX på jorden. Det betyder, at United, American og Southwest må grounde lidt flere end 70 fly.

Tirsdag udviklede MAX-krisen sig ellers time for time, da myndigheder og operatører over hele verden besluttede, at Boeing 737 MAX-flyene skulle blive på jorden.

Det Europæiske Luftfartssikkerhedsagentur (EASA) besluttede i løbet af tirsdagen at forbyde MAX-flyene i europæisk luftrum efter kl. 20.00 dansk tid. Det betød, at en række flyselskaber måtte bede flyene vende om, og nogle fly nåede ikke tilbage til deres respektive baser.

“Efter den tragiske ulykke med Ethiopian Airlines rutenummer ET302, der involverede en Boeing 737 MAX 8, tager EASA alle nødvendige skridt for at sikre passagerernes sikkerhed,” hedder det i en erklæring.

EASA understreger dog, at det er for tidligt at drage konklusioner af de undersøgelser, der pågår, omkring årsagen til flystyrtet i Etiopien.

Alle MAX-fly på jorden
Boeing Commercial Airplanes sendte i øvrigt en opdatering ud tirsdag aften.

“Sikkerhed er den allervigtigste prioritet for Boeing, og vi har fuld tillid til sikkerheden af 737 MAX. Vi har erfaret, at myndigheder og kunder har taget beslutninger, som de vurderer er mest passende for deres hjemmemarkeder. Vi vil fortsat have dialog med dem for at sikre, at de har den nødvendige information for at have tillid til at kunne operere fly i deres flåder. De amerikanske luftfartsmyndigheder, FAA, har ikke indtil nu udstedt noget påbud, og baseret på den tilgængelige information, har vi ikke basis for at udstede nye vejledninger til operatørerne,” skriver Boeing.

Sent onsdag eftermiddag besluttede de canadiske luftfartsmyndigheder at forbyde alle flyvninger i canadisk luftrum med Boeing 737 MAX, og dermed måtte Air Canada og WestJet samlet sætte 37 fly på jorden.

Dermed var der stadig fem flyselskaber tilbage, der havde MAX-flyene i luften. Der var tale om American Airlines, Southwest Airlines og United Airlines fra USA samt Panama-selskabet Copa samt Thai Lion Air. Men med USA´s beslutningen, forventes også Copa og Thai Lion Air at følge trop.

FAA er afventende
Natten til tirsdag dansk tid udsendte de amerikanske luftfartsmyndigheder, FAA, en erklæring, hvor de slog fast, at undersøgelserne af Ethiopian Airlines’ flystyrtet søndag stadig er i sin indledende fase, og at det derfor er for tidligt at sige, om årsagen er den samme, som sidste efterår forårsagede Lion Air-styrtet. Derfor vil FAA ikke udstikke et flyveforbud til Boeing 737 MAX 8 på nuværende tidspunkt.

”Denne undersøgelse er først lige begyndt, og vi har endnu ikke fået data nok til at kunne drage konklusioner eller træffe foranstaltninger,” skrev FAA mandag i en Continued Airworthiness Notification.

Designændringer på vej
FAA slår dog samtidig fast, at der skal ske ”designændringer” i flyets ”flight control system” til april. Det sker som følge af Lion Air-flystyrtet i oktober 2018, hvor den foreløbige rapport fra havarikommissionen fastslår, at flyets piloter kæmpede med flyets sikkerhedssystem, der er designet til at forhindre, at flyet staller.

Udmeldingen fra FAA fik hurtigt Boeing til at reagere, idet flyproducenten få timer senere selv udsendte en meddelelse. Her fremgår det, at Boeing vil opdatere softwaren på de 364 Boeing 737 Max 8, der indtil nu er blevet leveret til 47 forskellige flyselskaber.

Op imod 300 fly grounded
Som CHECK-IN.dk skrev i går, har flyselskaber og lokale luftfartsmyndigheder verden rundt selv grounded 737 MAX 8 efter søndagens flystyrt.

I går mandag havde 19 forskellige flyselskaber truffet beslutning om at lade deres 737 MAX 8 stå på jorden indtil videre. I løbet af tirsdagen er der kommet en del flere selskaber på listen, således at over 40 flyselskaber i dage har sat sine MAX-fly på jorden. Herunder også Norwegian, der tirsdag eftermiddag måtte tage sine 18 Boeing 737 MAX 8 ud af drift.

”Norwegian har valgt at tage sine Boeing 737 MAX 8 ud af drift indtil videre efter anbefaling fra flere luftfartsmyndigheder. Når luftfartsmyndighederne giver den slags råd, følger vi naturligvis deres anbefalinger. Vi beklager overfor de passagerer, som bliver berørt af dette, men vores passagerers sikkerhed kommer altid i første række,” siger Tomas Hesthammer, flyvechef hos Norwegian.

 

Relaterede artikler:

Flere end hundrede Boeing 737 MAX sat på jorden

Ethiopian Airlines MAX 8-fly styrtet ned

Havarirapport belaster sikkerhedskultur hos Lion Air

Nyt Boeing-fly styrter i havet med 189 personer ombord