SAS indskrænker koncernledelse

SAS’ juridiske direktør går på pension og koncernledelsen indskrænkes fra otte til syv medlemmer – to mindre end hos Norwegian.

Efter næsten 27 år i SAS går selskabets juridiske direktør og medlem af koncernledelsen, 59-årige Mats Lönnkvist, 1. marts i år på pension.

SAS får ingen ny juridisk direktør med sæde i koncernledelsen. I stedet indskrænkes ledelsen fra otte til syv medlemmer. SAS’ juridiske afdeling kommer ind under Carina Malmgren Heander, der fornylig kom til SAS som direktør for HR og kommunikation og fik sæde i koncernledelsen.

Svenske Mats Lönnkvist er det tredje koncernledelsesmedlem på godt et halvt år til at forlade eller annoncere sin exit fra SAS. I efteråret forlod SAS’ HR-chef, danskeren Henriette Fenger Ellekrog, selskabet for et job i Danske Bank. Kort tid efter kom det frem, at SAS’ koncerndriftsdirektør Flemming Jensen senest til maj starter som direktør for DSB. Hans afløser er endnu ikke udpeget.

Ni personer i ledelsen
Med Mats Lönnkvist exit består SAS-ledelsen fra 1. marts af fem svenskere, en dansker og en nordmand. Det kan dog ændre sig, når danske Flemming Jensens afløser udpeges. Det er således langt fra givet, at den bedst kvalificerede til det krævende job som chef for hele driften er en dansker.

Indskrænkningen af koncernledelsen betyder, at SAS kommer ned på samme antal medlemmer som konkurrenten Finnair. Hos ærkerivalen Norwegian er man til gengæld ni personer i ledelsen. Det skyldes blandt andet at direktøren for datterselskabet Norwegian Longhaul, Asger Nyseth, sidder med i koncernledelsen. Det samme gør selskabets it-direktør. Hos SAS og Finnair sidder direktører for datterselskaber og it-direktører ikke med ved koncernledelsesbordet.