SAS har gennem flere år ønsket at komme ud af Air Greenland, som SAS var med til at stifte. Det er ikke lykkedes, og der er ingen hjælp at hente hos de to øvrige ejere, Finansministeriet og Det Grønlandske Selvstyre.
Hvis krisen for alvor kradser kan det ofte være nødvendigt at sælge ud af arvesølvet og af aktiver, som man selv har været med til at etablere. Det er situationen i SAS, som ønsker at sælge sin ground handling forretning, SAS Ground Handling, og det norske regionalflyselskab Widerøe i bestræbelserne på at nå op på et samlet frasalg af aktiver for 2,6 mia. kroner, sådan som det er skitseret i den store spareplan, som selskabet fremlagde mandag.
Men de to selskaber er ikke de eneste på salgshylderne hos det skandinaviske luftfartsselskab. Således har SAS gennem adskillige år, udenheld, forsøgt at slippe ud af Air Greenland, som SAS ejer 37,5 procent af.
“Vi har længe haft et ønske om at udtræde af ejerkredsen,“ siger SAS’ danske pressechef Trine Kromann-Mikkelsen og understreger, at det ønske ikke er en del af den nye plan fra i mandags.
”Grønlands Selvstyre er opmærksomme på at SAS ønsker at udtræde af ejerkredsen i Air Greenland A/S og er i øjeblikket i dialog med de to øvrige aktionærer omkring hvilke muligheder der findes,” siger kontorchef Rasmus Pedersen fra Grønlands Selvstyre til CHECK-IN.dk.
Selvstyret, der selv ejer 37,5 procent af Air Greenland,har dog ikke selvplanerom at overtage SAS’ ejerandel.
SAS var med til at etablere Air Greenland, som ved sin fødsel hed Grønlandsfly, i 1960. Ifølge Selvstyret har SAS været en stor hjælp for Air Greenland gennem årene, og derfor håber man på, at et eventuelt salg ikke skader det grønlandske flyselskab.
”SAS er en vigtig medspiller med know-how og viden om flybranchen, som Air Greenland A/S og de øvrige aktionærer har haft stor glæde af, at kunne trække på. Grønlands Selvstyre håber derfor, at aktionærerne i fællesskab finder en løsning der i sidste ende kan tilgodese Air Greenland på lang sigt,” siger Rasmus Pedersen.
Den danske stat ejer 25 procent af Air Greenland. Et ejerskab, som administreres af Finansministeriet. Her oplyser man, at ministeriet er i løbende dialog med Det Grønlandske Selvstyre om forhold vedrørende Air Greenland og ministeriet har i den forbindelse blandt andet drøftet SAS’ ønske om at afhænde deres aktiepost i selskabet. Finansministeriet kan på nuværende tidpunkt ikke kommenterer yderligere på disse drøftelser, oplyser ministeriet til CHECK-IN.dk.
Air Greenland blev etableret den 7. november 1960 under navnet Grønlandsfly af SAS og Kryolitselskabet Øresund, et mineselskab med aktiviteter på Grønland. I 1962 blev ejerskabskredsen udvidet til at omfatte Grønlands Landsråd og Kongelige Grønlandske Handel.Selskabet beskæftiger omkring 700 medarbejdere, der i 2010 transporterede knap 500.000 passagerer ombord på 35 fly og helikoptere. Air Greenland kom ud af 2011 med en omsætning på over 1,2 mia. danske kroner og et resultat på 50 mio. kroner.