Halen på Airbus A321LR fra SAS. (Foto: sockagphoto | Shutterstock.com)

SAS lander underskud på 5,3 milliarder kroner

Året 2021/22 var for SAS værre end det foregående år med et underskud på 5,3 milliarder kroner før skat. Trods et større tab steg omsætningen med 128 procent.

I slutningen af september prognosticerede SAS et underskud på 8,0 milliarder svenske kroner, eller hvad der svarer til 5,5 milliarder danske kroner, for årsregnskabet 2021/22, der dækker perioden fra 1. november 2021 til 31. oktober 2022.

Onsdag morgen har SAS fremlagt kvartalsresultatet for fjerde kvartal af 2021/22, hvormed årsresultatet samtidig er offentliggjort. Kvartalet gav et underskud før skat på 1,7 milliarder svenske kroner (1,16 milliarder danske kroner) baseret på en omsætning på 10,6 milliarder svenske kroner (7,2 milliarder danske kroner).

Det samlede underskud for 2021/22 landede på 7,8 milliarder svenske kroner før skat (5,3 milliarder danske kroner), hvilket var 20 procent mere end i 2020/21.  Omsætningen for hele året steg med 128 procent til på 31,8 milliarder svenske kroner (21,6 milliarder danske kroner. 

Årsresultatet svarer dermed i store træk til den udmelding, der kom fra SAS for to måneder siden.

Stigende kundetilfredshed
Resultatet for 2021/22 er blandt andet påvirket af sommerens pilotstrejke, der midlertidigt har kostet kunder og tæret på tilliden hos de kunder, der er tilbage.

Derfor noterer SAS sig også med tilfredshed, at man i fjerde kvartal har haft det højeste antal passagerer siden coronapandemien startede, idet kapaciteten i kvartalet steg med 15 procent i forhold til det foregående kvartal og voksede med 52 procent sammenlignet med samme periode året før.

“Vi er også stolte over at se, at vores kundetilfredshedsindeks er stigende, hvilket betyder, at ikke kun vores værdsatte kunder fortsætter med at vælge os, men det indikerer også, at de sætter pris på vores produktudbud,” udtaler koncernchef Anko van der Werff. 

Geopolitisk uro forstyrrer
SAS Forward-planen skrider fremad i forhold til de identificerede årlige sparemål på 7,5 milliarder svenske kroner, og DIP-finansieringen med Apollo Global Management har været en vigtig brik i forhold til at kunne sikre finansiel støtte under hele Chapter 11-processen, der forventes afsluttet næste sommer.

SAS går nu ind i de svage vintermåneder, men selskabet forbereder sig på en aktiv sommersæson, hvor der skal ansættes nye medarbejdere for at kunne håndtere efterspørgslen.

Selskabet er dog også opmærksom på, at der kan ligge turbulens forude.

“Den nuværende geopolitisk situation og turbulens i Østeuropa påvirker også luftfartsindustrien, og den påvirker blandt andet genopretningen af ​​trafikken til og fra Asien, omend med begrænset indvirkning på SAS,” hedder det således i kvartalsrapporten.

 

Relaterede artikler:

SAS forventer overskud i 2023/24

Pilotstrejken årsag til fortsat underskud i SAS

SAS-underskud på 4,7 milliarder kroner