Airbus A320neo ved start fra Københavns Lufthavn. (Foto: © Thorbjørn Brunander Sund | Danish Aviation Photo)

SAS med første overskud i mere end tre år

Tredje kvartal i det igangværende regnskabsår blev en milepæl for genopretningen i SAS, da flyselskabet efter en lang periode med røde tal atter kunne præsentere et millionoverskud.

Fredag bliver formentlig en dag, som ledelsen hos SAS vil huske i en rum tid. På ugens sidste hverdag offentliggjorde flyselskabet nemlig regnskabet for årets tredje kvartal, og det viser, at SAS efter 14 kvartaler med røde tal på bundlinjen atter kunne præsentere et overskud.

I perioden fra maj til og med juli har SAS haft en samlet omsætning på 13,1 milliarder svenske kroner, hvilket svarer til 8,2 milliarder danske kroner. Dermed er man på 97 procent af 2019-niveauet, da det skandinaviske flyselskab på daværende tidspunkt omsatte for 13,5 milliarder svenske kroner (8,4 milliarder danske kroner).

Ud af den samlede omsætning lykkedes det SAS at skabe et overskud på 461 millioner svenske kroner (289 millioner danske kroner). I samme kvartal for fire år siden var overskuddet 1,1 milliarder svenske kroner (689,8 millioner danske kroner).

Regnskabsåret fortsat i rødt
I løbet af kvartalet har 6,5 millioner passagerer fløjet med SAS. Det er 38 procent flere end i tredje kvartal sidste år, hvor tallet var 4,7 millioner. Det er dog fortsat 12,9 procent færre rejsende i 2019, da selskabet i samme tidsrum dengang betjente 7,7 millioner passagerer.

Ifølge koncernchef Anko van der Werff er man fra flyselskabets side godt tilfredse med udviklingen passagertallet, da tredje kvartal har været det kvartal med flest rejsende ombord på flyene, som selskabet har haft siden COVID-19-pandemiens begyndelse.

Samlet set har SAS i det igangværende regnskabsår omsat for 30 milliarder svenske kroner (18,8 milliarder danske kroner). Trods det aktuelle kvartalsregnskab har selskabet et samlet underskud for de tre første kvartaler, der beløber sig til 3,7 milliarder svenske kroner (2,3 milliarder danske kroner).

Vil øge kapaciteten
I en udtalelse betegner koncernchefen desuden kvartalsoverskuddet som en milepæl, men Anko van der Werff understreger, at resultatet dog ikke er ensbetydende med, at der ikke fortsat er udfordringer forude.

”Vi har stadigvæk et stort arbejde foran os i vores bestræbelser på at sikre, at vi bliver et konkurrencedygtigt selskab, men jeg betragter dette som et klart bevis på, at vi er på vej i den rigtige retning, og at vores anstrengelser bærer frugt.”

Han fortæller desuden, at SAS planlægger at have flere sæder i luften i løbet af det kommende vintertrafikprogram, end tilfældet var i 2022/23.

”Vi fortsætter med at skrue op for produktionen, og vi vil øge kapaciteten i løbet af vinteren i forhold til sidste år. Vi oplevede et solidt billetsalg i tredje kvartal, hvilket vi tolker som, at der er en stærk efterspørgsel på rejser til trods for den generelle økonomiske situation i samfundet.”


Relaterede artikler:

Venter beskedent kvartalsoverskud i SAS

SAS i Chapter 11-konkursbeskyttelse indtil 2024

SAS med første sorte tal siden 2019