Norwegians opstart af langdistanceflyvninger er ikke den revolution, som selskabet gerne vil gøre det til. Det mener SAS.
Norwegians topchef, Bjørn Kjos, har gentagne gange kaldt selskabets planer om at starte langdistanceflyvninger til lavpris med spritnye Boeing 787 Dreamlinere for en revolution af flymarkedet. Og nordmanden brugte ordet igen i går, da selskabet annoncerede hvornår de første ruter åbner og satte billetsalget i gang.
Men hos SAS er man langt fra enige.
”Vi mener ikke der er tale om en revolution, da priserne ikke ligger markant under det niveau, som vi kender i dag. Og den forskel bliver endnu mindre når kunderne finder ud af hvad de skal betale ved siden af den rå billetpris,” siger Simon Pauck Hansen, VP med ansvar for partnere og den interkontinentale forretning hos SAS.
Når Norwegian går i luften i slutningen af maj næste år med ruter fra Oslo og Stockholm til Bangkok og New York, vil de billigste billetter koste 1864 kroner for en returrejse mellem Oslo og New York. Men det er uden blandt andet mad og indcheckning af bagage. Det løber op i omkring 900 kroner eller mere, afhængig af hvor mange kufferter man vil have med.
Norwegian vil sælge billetterne fra Skandinavien til Bangkok for omkring 3100 kroner for de billigste.
Og med de billetpriser tvivler Simon Pauck Hansen på, at Norwegian kan tjene penge.
”Der vil ikke være økonomi i at gøre det med priser i det leje. Derfor ender den gennemsnitlige billetpris med at blive højere,” vurdere Simon Pauck Hansen.
For få kunder
Norwegian har ikke aftaler med andre luftfartsselskaber, som passagererne kan flyve videre med fra New York og Bangkok. Det er ifølge Bjørn Kjos ikke nødvendigt, da der er så mange passagerer, der kun skal til New York og Bangkok.
I Simon Pauck Hansens optik er der meget få destinationer ud over Bangkok og New York, der kan drives rentabelt fra Skandinavien uden transfertrafik. Der er ganske enkelt for få kunder, som kun skal til den by.
Norwegian planlægger i første omgang kun at flyve tre gange om ugen på hver af de fire nye ruter. Og det lave antal frekvenser vil ifølge Simon Pauck Hansen få passagererne til i høj grad at vælge andre forbindelser, som passer bedre ind i deres rejseprogram.