Kabine i SAS Airbus A320-200.

SAS øger sædegebyr på europæiske flyvninger

Fra den 1. november er det blevet dyrere at reservere sit favoritsæde i SAS Go på de europæiske flyvninger.

Mange hyppigt rejsende foretrækker at foretage sædereservation samtidig med bestilling af flybilletten. Det er dog ikke hos alle flyselskaber og på alle serviceklasser, at dette kan gøres uden ekstra betaling. Således heller ikke, når man rejser på SAS Go.

Derfor er det muligt at betale et gebyr, hvis man ønsker at sikre sig et valgfrit sæde, inden der åbnes for check-in 22 timer før afgang. Hos SAS har denne mulighed hidtil kostet 99 kroner på de korte europæiske flyvninger og 129 kroner på de længere flyvninger i Europa. Men siden 1. november er gebyret forhøjet til henholdsvis 129 og 149 kroner. Prisjusteringen skyldes ikke umiddelbart stigende omkostninger, men skal i stedet findes i udviklingen i markedsforholdene.

“Vi ser løbende på vores priser og foretager justeringer på linje med vores konkurrenter og også i forhold til, hvordan markedet udvikler sig. Det vigtige for os og for passagererne er, at vi bliver ved med at have konkurrencedygtige priser,” siger pressechef Mariam Skovfoged fra SAS i Danmark til CHECK-IN.dk.

På indenrigsruterne i Danmark, Norge og Sverige samt på de intra-skandinaviske ruter vil gebyret stadig være 69 kroner som hidtil. Definitionen af lange ruter i Europa omfatter Cypern, Grækenland, Island, Israel, Italien, Kosovo, Malta, Portugal, Spanien og Tyrkiet.

Det er dog ikke alle passagerer, der betaler for sædereservation på forhånd. EuroBonus-medlemmer med kort af typerne Pandion, Diamond og Gold slipper for at betale, og det samme gør rejsende i en gruppe. Det samme gælder for døve, blinde og andre med et handicap samt uledsagede børn.

Billigere end Norwegian
Det er typisk sæderne ved nødudgangen samt de forreste sæder i kabineafsnittet, at der er størst rift om. Det gælder ikke alene hos SAS men også hos andre flyselskaber. Derfor er forhåndsreservation af sæder også blevet en god indtægtskilde for flyselskaberne.

Hos konkurrenten Norwegian betaler man også for forudgående sædereservation, når man rejser på de såkaldte LowFare-billetter. Her ligger prisen mellem 75 og 170 kroner per vej afhængig af rute og destination. Der skal betales 75 kroner på indenrigsruter og intra-skandinaviske ruter, 100 kroner på de korte ruter i Europa, 120 kroner på de mellemlange europæiske ruter samt 170 kroner på de længste europæiske ruter.

SAS har således lagt sig prismæssigt lige under Norwegian, selvom gebyrerne ikke er helt sammenlignelige, da Norwegian har tre prisniveauer og SAS to på de europæiske ruter.

 

Relaterede artikler:

Sædereservation til 399 kroner hos SAS

SAS overvejer differentieret sædepris

SAS øger sædegebyr

SAS indfører sædegebyr i Skandinavien

SAS-gebyr for favoritsæder