Seks danske lufthavne kæmper for nye flyruter

Den 7. europæiske rutetudviklingskonference, Routes Europe 2012, åbnede søndag i Estlands hovedstad Tallinn. Seks danske lufthavne skal frem til tirsdag gennemføre et utal af møder for at tiltrække nye operatører.

Aldrig har der været så massiv en dansk repræsentation ved en europæisk ruteudviklingskonference.

Routes Europe 2012 blev søndag skudt i gang i Estlands hovedstad Tallinn, og hele fem danske lufthavne er til stede ved arrangementet.

Udover Københavns Lufthavn er det lufthavnene i Billund, Aalborg, Aarhus, Sønderborg og Bornholm, der er til stede blandt de mere end 900 registrerede deltagere.

Lige omkring 200 delgerede repræsenterer 85 forskellige luftfartsselskaber, mens knapt 400 deltagere er at finde i Tallinn på vegne af omkring 300 lufthavne.

Fra Norden er følgende luftfartsselskaber repræsenteret: Air Finland, Atlantic Airways, Blue 1, Icelandair, Jet Time, Malmö Aviation, Norwegian, Primera Air, SAS og Skyways Express.

Det er overraskende at finde det danske charterflyselskab Jet Time på listen over deltagere.

Administrerende direktør Klaus Ren fra Jet Time afviser dog overfor CHECK-IN.dk, at Jet Time skulle deltage i ruteudviklingskonferencen, selvom selskabet står opført på den officielle deltagerliste.

Fire jyske lufthavne
Det er første gang, at helefire jyske lufthavne deltager i den europæiske ruteudviklingskonference.

Billund Lufthavn har deltaget i en årrække, mens Aalborg Lufthavn førsti de senere år har været repræsenteret ved ruteudviklingskonferencerne.

Sønderborg Lufthavn er derimod en af de nye aktører på banen, hvilket skyldes lufthavnens vækstambitioner i forbindelse med skabelsen af den bi-nationale Sønderborg-Flensburg lufthavn. En ambition, der er blevet styrket af den nylige åbning af M51-motorvejsstrækningen, der nu forbinder Sønderborg med E45 og dermed har øget den sønderjyske lufthavns optageområde betydeligt.

Tilstedeværelsen af Aarhus Lufthavn vurderes til at være resultatet af en mere agressiv ruteudviklingsindsats som følge af en ny strategiplan, der blev vedtaget af lufthavnens bestyrelse i 2011.

Sommerruter til Bornholm
Mange kan måske undre sig over, hvorfor Bornholms Lufthavn deltager i en ruteudviklingskonference.

Lufthavnen i Rønne har naturligvis først og fremmest interesse i at sikre flyforbindelsen til København, hvilket er sket med Danish Air Transport (DAT) efter Cimber Sterlings konkurs den 3. maj.

Men den bornholmske lufthavn kæmper for at tiltrække sommerruter til øen, hvilket der historisk er tradition for. Der har itidligere sommersæsoner været enLufthansa-rute fra Hamborg til Rønne, mens norske Widerøe har haft en rute fra Oslo til klippeøen i Østersøen.

I sommeren 2012 har Bornholms Lufthavn blot udenrigsruteforbindelse til Berlin hver lørdag, hvor et 76 sæders Dash 8-Q400 fly fra airberlin kommer på besøg.

Abu Dhabi venter i efteråret
I 2011 blev Routes Europe afviklet i Cagliari på den italienske ø Sardinien. Tidligere europæiske ruteudviklingskonferencer har været afholdt i Warszawa, Sofia, Porto, Prag og Toulouse.

Den globale ruteudviklingskonference World Routes blev sidste år afholdt i Berlin. Men i år er arrangementet henlagt til Abu Dhabi i dagene fra den 30. september til den 2. oktober 2012.