Frontier Airlines og Spirit Airlines fusionerer og skaber USA's femtestørste flyselskab. (Foto: Skift.com)

Skaber USA’s femtestørste flyselskab gennem fusion

Spirit Airlines og Frontier Airlines fusionerer og bliver det femtestørste flyselskab i USA. Ambitionen er at skabe landets mest konkurrencedygtige ultra-lavprisflyselskab.

I dag er de henholdsvis ”kun” nummer syv og ni på listen over de største flyselskaber i USA, men snart vil de begge få en højere placering.

Spirit Airlines og Frontier Group Holdings – med Frontier Airlines – har nemlig annonceret en aftale om fusion, hvilket vil skabe USA’s femtestørste flyselskab. I dag er American Airlines størst målt på antal passagerer med Delta Air Lines, Southwest Airlines og United Airlines på de følgende pladser.

Begge flyselskaber har allerede i dag fokus på en ultra-lavprismodel, og denne tilgang vil selskaberne styrke med sammenlægningen. Rutenettet vil særligt være præget af destinationer i USA, Latinamerika og Caribien, og både større og mindre, uservicerede byer vil blive betjent. Selskabet vil konkurrere aggressivt mod de fire største selskaber i USA, lyder det.

Det er Frontier Group Holdings, som køber Spirit Airlines, og opkøbet har en værdi af 2,9 milliarder dollar, eller hvad der svarer til 18,9 milliarder kroner. Hovedaktionær i Frontier Airlines er den amerikanske kapitalfond Indigo Partners, der også er hovedaktionær i det ungarske lavprisflyselskab Wizz Air.

Fokus på ultralave priser og konkurrencepres
William A. Franke, bestyrelsesformand i Frontier og partner i Indigo Partners, fortæller, at Indigo har en lang historie med både Spirit og Frontier.

”Vi arbejdede sammen med bestyrelsen og det øverste ledelsesteam på tværs af begge flyselskaber for at nå frem til en kombination af to komplementære selskaber, der tilsammen vil skabe USA’s mest konkurrencedygtige ultra-lavprisflyselskab til gavn for forbrugerne,” siger han.

Også fra Spirit Airlines er der stor begejstring over fusionen, der forventes at blive endeligt udført i anden halvdel af 2022.

”Denne transaktion er centreret omkring at skabe en aggressiv konkurrent med ultralave priser for at betjene vores gæster endnu bedre, udvide karrieremulighederne for vores medarbejdere og øge konkurrencepresset, hvilket resulterer i mere forbrugervenlige priser for det flyvende publikum,” siger Ted Christie, koncernchef i Spirit Airlines.

Mange nye fly og arbejdspladser
Begge flyselskaber lægger stor værdi i, at det kommende, fusionerede flyselskab ifølge dem selv vil være det grønneste i USA som følge af en meget ung flåde i fremtiden.

Det samlede antal fly fra de to selskaber består i dag af 286 fly ifølge Planespotters.net. Spirit Airlines råder over i alt 175 fly fordelt på modellerne Airbus A319, A320 og A321 – og med en gennemsnitsalder på syv år. Frontier Airlines har en flåde bestående af i alt 111 fly fordelt på Airbus A320 og A321 – gennemsnitsalderen er her fire år.

De to flyselskaber har dog planer om en kraftig udvidelse af flåden, hvor Frontier Airlines blandt andet har bestilt 91 Airbus A321neo. Selskaberne oplyser, at flåden skal udvides med i alt 350 fly fremover.

Det fusionerede flyselskab vil tilbyde over 1.000 daglige flyvninger til mere end 145 destinationer i 19 lande. Inden 2026 forventes der at blive skabt 10.000 direkte job og tusindvis af yderligere job hos selskabernes forretningspartnere. Det forventes desuden, at samtlige medarbejdere i de to flyselskaber vil kunne blive en del af det fusionerede flyselskab som følge af den forventede vækst.

Samlet 32 millioner rejsende i 2020
Spirit Airlines blev etableret i 1983 – med navnet Charter One – og selskabet har hovedkvarter i Miramar tæt ved Miami i delstaten Florida. Frontier Airlines blev etableret i 1994 og hører hjemme i Denver i delstaten Colorado.

I det seneste normale driftsår – 2019 – havde Spirit Airlines i alt 34,5 millioner passagerer, mens Frontier Airlines fløj med 21,9 millioner passagerer. De to tal kombineret giver 56,4 millioner passagerer, hvilket altså rækker til en femteplads på listen over USA’s største flyselskaber.

Dermed overhaler det fusionerede flyselskab Alaska Airlines, der havde 46,7 millioner passagerer i 2019. Der er imidlertid et godt stykke op til fjerdepladsen, hvor United Airlines havde 162,5 millioner passagerer forrige år. Efter fusionen bliver det nye ultra-lavprisflyselskab desuden også større end Air Canada, der havde 51,5 millioner passagerer i 2019.

 

Relaterede artikler:

Gigantisk flyordre på 255 nye Airbus A321neo

Delta-varianten tvinger flyselskab til nedjustering

Rekordhøjt passagertal i USA