SkyTeam fremsætter tilbud til Air India

Næsten fire års forberedelser til optagelse af Air India i Star Alliance måtte skrinlægges i begyndelsen af august måned, da alliancen mistede tålmodigheden med det indiske luftfartsselskab. Nu har SkyTeam i stedet fremsat et tilbud til Air India.

Tilbage i december 2007 blev der indgået en aftale mellem Star Alliance og Air India om optagelse af det indiske luftfartsselskab i verden største luftfartsalliance.

Men trods næsten fire års forberedelsermistede Star Alliance i begyndelsen af august måned tålmodigheden med Air India. For at blive optaget i det gode selskab skulle selskabet nemlig opfylde en række krav vedrørende blandt andet økonomiske forhold, teknik og sikkerhed. Men det lykkedes tilsyneladende ikke.

Efter den regulære fiasko med Star Alliance er Air India i stedet blevet kontaktet af såvel SkyTeam som Oneworld alliancerne. Det skriver The Telegraph India.

Ifølge kilder i det indiske luftfartsministerium fik man i sidste uge besøg af en delegation fra SkyTeam anført af direktøren Michael Wisbrun. Her blev der afholdt møde med luftfartsminister Nasim Zaidi med en konkret tilbud om at søge optagelse i Sky Team samarbejdet.

“SkyTeam er en af de alliancer, der har kontaktet os. Takket være vore forberedelser til optagelsen i Star Alliance, er vi nået på højde med de standarder, der er krævet i et internationalt samarbejde. Vi har ingen problemer med at blive optaget i SkyTeam og vil overveje det seriøst. Men samtidig er vi også åben for drøftelser med Star Alliance, hvis de ønsker at genoptage dialogen,“ udtaler en talsmand fra det indiske luftfartsministerium til The Telegraph India.

Dermed er der noget, der tyder på, at Air India ikke helt har opgivet et samarbejde med Star Alliance, der er verdens største luftfartsalliance målt på antal passagerer og medlemmer.

SkyTeam er den næststørste alliance og blev grundlagt i år 2000 af Aeroméxico, Air France, Delta Air Lines og Korean Air. Alliancen har i dag 14 medlemmer fra fire kontinenter og flyver til 916 lufthavne i 169 lande.

Københavns Lufthavn var i spil for Air India

I foråret var der forlydender om, at Air India ville vælge Københavns Lufthavn som nyt europæisk hub og som bindeled i trafikken til Nordamerika efter at selskabetsidste efterår besluttede at droppe Frankfurt Airport som europæisk knudepunkt.

Men med afbrydelsen af optagelsesprocessen i Star Alliance blev denne mulighed mere fjern. Københavns Lufthavn er nemlig en slags Star Alliance-hub med direkte flyforbindelser med Star Alliance-selskaberne SAS, Continental og Air Canada direkte til det nordamerikanske marked.

Transportminister Hans Chr. Schmidt (V) skulle i midten af april måned have været på et tredages besøg i Indien for bl.a. at virke som døråbner i Københavns Lufthavns forhandlinger om at tiltrække det indiske luftfartsselskab. Rejsen måtte aflyses i sidste øjeblik på grund af de hjemlige problemer omkring DSB First.