Slipper ikke for kropsvisitation

Passagerer, der undersøges med de nye kropsscannere i sikkerhedskontrollen i Københavns Lufthavn, slipper ikke for kropsvisitation. Den bliver blot mere målrettet.

På trods af Københavns Lufthavn mandag tog 24 nye kropsscannere i brug, så slipper passagererne ikke for at blive berørt af menneskehænder, når de går igennem lufthavnens sikkerhedskontrol og metaldetektoren giver udslag og bipper. Kropsvisitationen bliver mere målrettet – men den vil stadig være der.

Når metaldetektoren bipper får passagererne en chance for at gå tilbage og checke lommerne en gang til, tage skoene af og på andre måder forsøge at sikre sig, at detektoren ikke giver udslag. Gør den stadig det, så træder de ind foran den store plade på omkring 2×2 meter, som udgår kropsscanneren. Her skal de dreje en gang rundt om sig selv.

Medarbejderne i sikkerhedskontrollen får så på en lille skærm et klart billede af hvor på personen, der befinder sig noget, som får metaldetektoren til at reagere. Og så kropsvisiteres passageren i det område.

Tæt på underlivet
Da mobiltelefoner og mønter er det passagererne oftest glemmer i deres lommer, så vil mange stadig blive kropsvisiteret tæt på underlivet. Og dermed kan det langt fra udelukkes, at nogle passagerer ikke fortsat vil føle sig krænket i forbindelse med turen gennem sikkerhedskontrollen, sådan som mindst 53 kvinder har oplevet det de seneste fem år i Københavns Lufthavn.

Indførelsen af de nye kropsscannere er et lovkrav fra efteråret. Og scannerne skulle først være taget i brug i Københavns Lufthavn til september. Men efter de seneste ugers megen medieomtale af kvinder, der har følt sig krænket i forbindelse med kropsvisitationer i sikkerhedskontrollen i CPH, har Københavns Lufthavn besluttet at tage dem i brug fuldt ud med det samme. Således var alle 24 scannere i brug fra mandag morgen. Oprindeligt ville man have brugt omkring to uger til oplæring af medarbejderne i at bruge scannerne.

På nakken af hinanden
Ved at tage kropsscannerne i brug allerede nu, viser lufthavnen handlekraft. Medieinteressen var da også nærmest på niveau med interessen for Ryanairs pressemøder i foråret og forsommeren, da Københavns Lufthavn mandag eftermiddag med få timers varsel besluttede sig for at vise scannerne frem. 15-20 journalister, fotografer og tv-folk stod på nakken af hinanden i sikkerhedskontrollen i Københavns Lufthavn, da sikkerhedsinstruktør Jens C. Høybye undersøgte en kollega med det nye udstyr.

Lufthavnens sikkerhedsfolk fortalte beredvilligt om hvor dejligt det var at have fået de nye scannere. Spørgsmål om krænkelsessagerne blev venligt men bestemt afvist af lufthavnens presse- og public affairs-folk. Det var ikke det, vi var inviteret derud for at se.

(Øverst) Sikkerhedsinstruktør i Københavns Lufthavn, Jens C. Høybye, foran den nye kropsscanner. Foto. Andreas Krog.

(Nederst) Jens C. Høybye gør klar til at undersøge en kollega foran den danske verdenspresse. Foto: Andreas Krog.