Snarligt farvel til Finnairs landechef i Danmark

Ved udgangen af februar måned forlader den ingeniør-uddannede landechef hos Finnair i Danmark, Tomi Maaniemi, sin post for at vende tilbage til hovedkontoret i Helsinki. Efter tre års virke på kontoret i København er Finnairs salg i Danmark øget med over 100 procent.

Frem til sin ansættelse i marts måned 2009 som Country Manager hos Finnair i Danmarkhavde Tomi Maaniemi været ansat i næsten 10 år hos Honeywell Process Solutions, der er en del af den amerkanske Honeywell-koncern med 110.000 ansatte i mere end 100 lande.

Selvom titlerne på visitkortet i den amerikanske koncernbar præg af beskæftigelse i relation til salg, var det ikke den teoretiske baggrund, som Tomi Maaniemi mødte op med ved indgangen til sin erhvervskarriere.

En mastergrad i Industrial Management fra universitetet i Helsinki og en bachelorgrad i Chemical Engineering fra universitetet i Tampere var den teoretiske baggrund, da Tomi Maaniemi i 1999 blev ansat som ingeniør i Honeywell-koncernen.

Ingen logik

Derfor var det noget af et spring, da Honeywell og Finland blev skiftet ud med Finnair og Danmark. Efter få måneder i jobbet konstaterede Tomi Maaniemi tørt: “Der er ingen logik i luftfartsbranchen.“ I hver fald ikke den slags logik, der findes i de brancher,som ingeniører normalt bevæger sig indenfor.

Det største spring var dog brancheskiftet og ikke arbejdet med salg, som Tomi Maaniemi trods alt havde været beskæftiget med tidligere. Men logikken i branchen er stadig svær at forstå. Han peger på det faktum, at luftfartsselskaberne er de eneste i rejsebranchens fødekæde, der reelt ikke tjener penge.

“Det er en meget interessant branche, men det virker stadig ikke logisk for mig,“ konstaterer den ingeniøruddannede landechef.

Julemandens luftfartsselskab

Gennem sin tid i Danmark kan Tomi Maaniemi se tilbage på tre års uafbrudt vækst. Salget på det danske marked er således vokset med over 100 procent i ansættelsesperioden.

“Da jeg kom til Danmark, var Finnair mest kendt som julemandens luftfartsselskab med rensdyr og det hele. I dag ved alle vore kunder, at vi flyver til Asien,“ fremhæver Tomi Maaniemi. På alle de asiatiske destinationer med undtagelse af Bangkok, Beijing og Tokyo har Finnair i dag den største markedsandel i det danske marked. Et resultat, der ifølge den uselviske finne ligger gemt i en stor indsats fra det danske team.

Men ikke alt er gået som forventet. Den største skuffelse har for Tomi Maaniemi været, at det ikke er lykkedes Finnair i samarbejde med Sun-Air of Scandinavia at fastholde føderuten fra Jylland til Helsinki. Først opgav Sun-Air ruten fra Billund, der blev flyttet til Aarhus Lufthavn. Og i midten af januar måned måtte Sun-Air endegyldt opgive beflyvningen af Helsinki.

Chef for internet-salg

Tomi Manniemi tiltræder den 1. marts i en ny stilling som chef for det finske luftfartsselskabs direkte salg på internettet. Sideløbende hermed skal et særligt job som projektchef for den nye rute til Chongqing i Kina færdiggøres. En opgave, som den danske landechef blev tilknyttet i august måned sidste år, da beslutningen om åbningen af den nye rute blev kendt.

Den nye rute fra Helsinki til Chongqing åbner som bekendt i maj måned og bliver den 11. asiatiske destination for Finnair.

Når Tomi Maaniemi sætter sig tilrette i chefstolen i sit nye job på hovedkontoret i Helsinki,vil han tænke tilbage på tre godt år i Danmark.

“Jeg har fået mange gode venner i Danmark. Jeg vil savne mine venner og mit team, men også København og Sjælland.“ Under sit ophold i Danmark har Tomi Maaniemi sammen med sin kone taget på utallige ture rundt til slotte, skovområder og parker over det meste af Sjælland.

“Jeg tror, at jeg kender området meget bedre end vore naboer,“ konstaterer han.

Ingen krav om finskkundskaber

Afløseren for Tomi Maaniemi skal findes ved en lynrekrutteringsproces, idet den ledige stilling som landechefblev opslået fredag i sidste uge med ansøgningsfrist den 15. februar.

Denkommende landechef får et par velmente råd med på vejen. “Det er vigtigt fra starten af møde alle kunderne og læreaf sit team,“ siger han.

Det er i øvrigt første gang, at Finnair ansætter en lokal landechef, der ikke er udstationeret fra Finland.

“Jeg håber ikke, at der vil være ansøgere, der holder sig væk, fordi de ikke forstår eller taler det finske sprog. Det er nok endnu sværere at lære end dansk, og det er absolut ingen krav i stillingen,“ understreger Tomi Maaniemi.

Foto: Tomi Maaniemi (t.v.) og Niels Sundberg. (Oddgeir Tørresdal)