Transportordfører Rasmus Prehn (S). (Foto: Oskar Prehn / Facebook)

Socialdemokratiet vil gøre flyrejser lettere

Pendlere og andre hyppigt flyrejsende skal kunne sikkerhedsgodkendes af PET og dermed fr sin egen sluse udenom sikkerhedskontrollen i danske lufthavne, foreslår Socialdemokratiet.

Socialdemokratiet lancerede i lørdags et forslag, der har til formål at øge sikkerheden og mindske besværet og ventetiden for passagerer i de danske lufthavne. Forslaget går ud på, at hyppigt rejsende mod betaling kan få foretaget et baggrundscheck hos Politiets Efterretningstjeneste, så man kan opnå en permanent sikkerhedsgodkendelse og dermed gå udenom den almindelige sikkerhedskontrol i lufthavnene.

Ordningen kendes blandt andet fra en række lufthavne i USA og betyder, at når sikkerhedsgodkendelsen er på plads, så behøver de rejsende ikke at få checket håndbagage og kan direkte til flyet via en særlig sluse i lufthavnen.

“Man skal have mulighed for at blive koblet op på et fingeraftryk og ID-kort. Så skal man kunne bruge fingeraftrykket til at gå direkte igennem security. Det eneste man herefter kan blive udsat for, er en stikprøvekontrol,” forklarer Socialdemokratiets transportordfører Rasmus Prehn om forslaget til DR TV-Avisen.

Flertal i Folketinget
I Københavns Lufthavn er man positivt stemt over for forslaget, da det formentlig kan blive en ekstra indtægtskilde for lufthavnen. Lufthavnen har nemlig i løbet af de senere år været nødsaget til at øge antallet af sikkerhedsansatte fra 300 til 1.100.

“Det vil være en fordel for alle, og så kan det være, at billetpriserne ryger lidt ned. Hvis vi samtidig kan holde et højt sikkerhedsniveau og højere end vi har i dag, så er det super positivt,” siger Johnnie Müller, der er sikkerhedschef i Københavns Lufthavn.

I første omgang bliver forslaget bakket op af Dansk Folkeparti og Radikale Venstre. Dermed er der principielt 91 mandater bag forslaget, som derfor kan ventes vedtaget, når det bliver fremsat i Folketinget.

“Hvis vi skal styrke indenrigsflyvningen, så skal det være smidigt og nemt,” lyder det fra Kim Christiansen, der er transportordfører for Dansk Folkeparti.

Det er dog ikke en ordning, der bliver etableret hverken i morgen eller i næste uge. Det er Socialdemokratiets vurdering, at der kan gå et halvt til et helt år efter vedtagelse af forslaget, til det kan gennemføres i praksis.

 

Relaterede artikler:

Tilfredshed med indenrigsspor

Fik tre knive gennem sikkerhedskontrollen i CPH

Sikkerhedstrussel i Frankfurt kostede 150 aflysninger

Sikkerhedskontrol vækker bekymring for indenrigstrafikken

Dansk start-up reducerer ventetiden i lufthavne markant

IATA opfordrer til pre-screening af flypassagerer