SAS-fly i Aarhus Lufthavn.. (Arkivfoto: Aarhus Airport | PR)

Solidt halvår i jyske lufthavne

Aarhus Lufthavn havde lige akkurat størst vækst blandt Jyllands tre største lufthavne i første halvår af 2016.

Da blandt andet påsken ikke ligger på det samme tidspunkt hvert år, så giver de månedlige tal for lufthavnenes passagermængder ikke altid et retvisende billede af den overordnede tendens. Kigger man derimod på udviklingen over en længere periode, så tegner det ofte et mere brugbart billede.

Et kig på passagerudviklingen i Jyllands tre største lufthavne – Billund Lufthavn, Aalborg Lufthavn og Aarhus Lufthavn – i første halvår af 2016 viser en ganske solid fremgang i alle tre lufthavne.

Den mindste af de tre – Aarhus Lufthavn – får lige akkurat presset sig forbi Aalborg Lufthavn når man opgør den procentvise vækst. Lufthavnen på Djursland havde således en passagervækst i perioden 1. januar til 30. juni på 7,6 procent i forhold til samme periode sidste år. Det er 0,1 procent bedre end længere mod nord i Aalborg Lufthavn, hvor man kunne notere en vækst på 7,5 procent.’

Mere svingende
Det er især en markant fremgang i antallet af udenrigspassagerer, der driver Aarhus Lufthavn fremad. Sidste efterårs åbning af en ny SAS-rute til Stockholm Arlanda-lufthavnen er stærkt medvirkende til en udenrigsfremgang på knap 28 procent, mens indenrigs- og chartertrafikken har været mere svingende.

Målt i faktiske antal passagerer, så havde Aalborg Lufthavn dog mere end 3,5 gange så mange passagerer som Aarhus Lufthavn. Dermed blev væksten målt i antal passagerer også højere, i det over 51.000 flere passagerer gik gennem Aalborg Lufthavn i årets første seks måneder end i samme periode sidste år. I Aarhus gik knap 14.000 ekstra passagerer gennem terminalen.

Aalborg Lufthavns fremgang bygger på et mix, hvor indenrigs- og udenrigstrafikken begge er gået frem i nogle måneder og tilbage i andre måneder. Men set over alle seks måneder har det altså på bundlinjen givet en nettofremgang.

Over tre millioner-stregen
Jyllands suverænt største lufthavn i Billund kan ikke bryste sig af helt samme vækstrater som hos lillebrødrene længere mod nord. Men en fremgang på 5,3 procent vidner dog om, at lufthavnen ikke er sendt helt ud i tovene af Ryanairs baselukning sidste år. Især maj og juni måned bød på pæne fremgange, ikke mindst båret frem af Finnair og British Airways’ nye ruter til henholdsvis Helsinki og London Heathrow.

Billund Lufthavn havde 1.387.164 passagerer i årets første seks måneder. Og hvis ikke der kommer alt for megen uro i Tyrkiet, Egypten eller andre store charterlande, så kan 2016 meget vel blive året hvor mere end tre millioner passagerer går gennem lufthavnen. Sidste år havde lufthavnen 2.909.231 passagerer. Hvis Billund Lufthavn formår at holde væksttempoet på godt fem procent i resten af 206, så kommer lufthavnen over de tre millioner.

I oktober og december åbner lavprisselskabet Wizz Air to nye ruter fra Billund, som kan være med til at give lufthavnen det sidste skub over 3 millioner-stregen.

 

 

Relaterede artikler:

Billund får flere Wizz Air-ruter

Fremgang over hele linjen i Billund

SAS skaber fremgang i Aarhus Lufthavn

50.000 flere passagerer i Aalborg Lufthavn