Tammie Jo Shults, der var kaptajn på tirsdagens Southwest-flyvning, har en fortid som jagerpilot i US Navy.

Southwest-kaptajn har fortid som jagerpilot

Den kvindelige kaptajn Tammie Jo Shults, der i tirsdags foretog en vellykket nødlanding med et Southwest-fly, har en fortid som F-18-jagerpilot i US Navy.

Med 240 kilometer i timen var 56-årige Tammie Jo Shults førhen vant til at lande brølende jagerfly af typen F-18 Hornet, da hun arbejdede for US Navy. Og netop denne fortid kan have haft en afgørende betydning ved tirsdagens fatale motorhavari i USA.

Tammie Jo Shults var nemlig kaptajn på det Boeing 737-fly fra Southwest Airlines, der nødlandede i Philadelphia International Airport undervejs på en flyvning fra New York La Guardia til Dallas. Hun lavede en sikker nødlanding på én motor og forhindrede yderligere skade. Om bord var næsten 150 passagerer.

Flyet måtte nødlande, efter et fanblad på venstre motor rev sig løs i 32.000 fod (9,8 kilometer, red.) og forårsagede stor skade på motoren. Vragrester herfra fløj direkte ind på et vindue, der smadrede. En kvindelig passager blev nær suget ud af vinduet, men hun døde senere af sine kvæstelser.

En af første kvindelige jagerpiloter
Den perfekte nødlanding har sendt masser af ros imod Tammie Jo Shults og hendes mandlige styrmand. Men det var slet ikke sikkert, at den kvindelige kaptajn var blevet pilot, hvis ikke hun stålfast havde gået efter drømmen, som hun havde haft fra helt lille.

Tammie Jo Shults er vokset op i den amerikanske delstat New Mexico, og hun endte i første omgang med at læse medicin i delstaten Kansas. Herefter søgte hun ind i Air Force, men de ville ikke lade hende tage testen til at blive pilot. Anderledes held var der hos US Navy, og hun endte i første omgang med en karriere her fra 1985.

En af de første kvindelige F-18-jagerpiloter var Tammie Jo Shults, og hun blev sidenhen uddannet instruktør. I 2001 forlod hun imidlertid den såkaldte Navy Reserve for at fortsætte sin karriere i flyselskabet Southwest Airlines, hvor hun stadig er ansat ligesom sin mand Dean Shults, der også er pilot. De bor til daglig i delstaten Texas.

“Nerver af stål”
Da Tammie Jo Shults ved tirsdagens nødlanding på rute WN-1380 fik brug for sine allerbedste pilotevner, håndterede hun situationen på bedste vis. Hun kommunikerede roligt med flyvekontrollen, som hun fortalte, at flyet manglede nogle dele, og at der ville være brug for ambulancer på landingsbanen.

”Vi mangler en del af flyet, så vi bliver nødt til at bremse lidt,” sagde hun til en flyveleder ifølge ABC News, der også har et citat fra en passager om bord:

”Hun har nerver af stål. Den dame, jeg bifalder hende. Jeg vil sende et julekort til hende. Hun var fantastisk,” lød det fra Alfred Tumlinson.

Piloter sørger efter ulykke
Efter nødlandingen gik Tammie Jo Shults ned gennem flyets midtergang for at tjekke om alle var ok. Hendes ydmyge og omsorgsfulde væremåde bliver bekræftet af svogeren.

”Hun er en formidabel kvinde. Min bror siger, at hun er den bedste pilot, han kender. Hun er en meget omsorgsfuld og givende person, der kærer sig om mange mennesker,” siger Gary Shults til Associated Press.

Tammie Jo Shults og styrmanden på Southwest-flyet, Darren Ellisor, udsendte onsdag aften lokal amerikansk tid en udtalelse.

”Vores hjerter er tunge. På vegne af hele besætningen sætter vi pris på den støtte, der kommer fra offentligheden og vores kolleger. Vi reflekterer alle over familiens store tab,” lyder det i den fælles erklæring fra de to piloter om den tragiske udgang på flyvningen, der kostede en kvindelig passager livet.

 

Relaterede artikler:

Motorfejl på Southwest-fly koster menneskeliv

Dramatisk nødlanding i Istanbul

Kvindelig Ryanair-kaptajn forrest i arbejdskamp

Kvinde blev flykaptajn som 26-årig