Barcelona El-Prat-lufthavnen.

Spanien-vækst har toppet

Væksten i store spanske lufthavne som Barcelona og Mallorca er mere eller mindre bremset op i juli efter flere gode år med fin vækst i denne måned.

Sommeren har som altid været travl og hektisk i flere sydeuropæiske lufthavne, der har håndteret de mange ferierejsende fra eksempelvis de skandinaviske lande.

Ét af de store turistlande er Spanien. Men det lader imidlertid til, at det populære land har tabt turister til andre lande i det solrige sydlige Europa.

De nyeste tal fra den nationale spanske lufthavnsoperatør, AENA, viser, at flere lufthavne har fået bremset væksten gevaldigt op i især juli måned. Lufthavnene i Barcelona og Mallorca har oplevet vækst på henholdsvis 2,5 og 1,9 procent i forhold til samme måned i 2017. Det anses for lav vækst i forhold til de foregående år.

Lufthavnene i populære turistdestinationer som Malaga, Alicante, Lanzarote, Ibiza, Menorca, Almeria og Fuerteventura har alle haft små tab i passagertal. Malaga har haft fem år med løbende vækst frem til juli, hvor væksten således er vendt til tab af rejsende.

Turister retur til Tyrkiet
Flere gode år med vækst i spanske lufthavne indtil 2017 hang blandt andet sammen med, at turisterne vendte det sydøstlige Europa ryggen.

”Spanien vandt stort på, at for eksempel turister til Tyrkiet – og Tunesien og Egypten – de sidste par år har svigtet disse lande. Eksempelvis faldt turiststrømmen med mindst 30 procent til Tyrkiet efter det mislykkede kup mod Erdogan. I stedet har gæsterne ønsket at holde ferie i det ”rolige” Spanien. Det udløste et boom til Spanien, men nu vender turisterne tilbage til de tre nævnte lande – på bekostning af Spanien,” forklarer Torben Andersen, kommunikationschef i Spies, til CHECK-IN.dk.

”Spaniens vækst har toppet, så længe der er ro i store og billige turistlande som Tyrkiet, Tunesien og Egypten – og så længe hotelpriser og miljøskat er langt højere på de populære rejsemål i Spanien end i de store nævnte rejselande.”

Torben Andersen påpeger, at De Kanariske Øer nok skal klare sig, da det er store vinterdestinationer, som ikke konkurrerer med tyrkiske feriedestinationer.

Fortsat vækst i negativ retning
Hvis Kanarieøerne fortsat vil klare frisag af den samlede nedadgående tendens i Spanien, så vil de hårdt kæmpende spanske destinationer fortsætte med at miste markedsandele.

”Faldet vil fortsætte markant – for eksempel er der i engelske medier stor fokus på, at Tyrkiet nu er et af Europas billigste lande at holde ferie i. Det betyder i disse dage et britisk rekordsalg af rejser til landet – formentlig på bekostning af blandt andet Spanien,” siger Torben Andersen.

En særlig miljøskat på turister fra den 1. maj til den 31. oktober i år er fordoblet i for eksempel Barcelona og Mallorca, oplyser Torben Andersen. Han angiver desuden, at den tyrkiske valuta er faldet med op til 40 procent i forbindelse med polemikken mellem de to præsidenter, Recep Tayyip Erdogan og Donald Trump, og det kan ændre rejsemønstret ”over en nat”, lyder det.

Travleste måned til dato
Spies har udsolgt til Tyrkiet i denne uge, men det kan dog ikke tilskrives de lavere priser i landet, forklarer Torben Andersen. Han tilføjer, at det ganske givet vil blive lettere at sælge rejser til Tyrkiet indtil sæsonslut ved udgangen af uge 42.

Selv om flere store lufthavne i Spanien mister passagerer, er der dog flot fremgang hos enkelte lufthavne. I Madrid var der en passagerfremgang på 8,7 i juli måned i forhold til samme måned sidste år, som satte hidtil rekord. Den forgangne juli har været den travleste måned nogensinde for en spansk lufthavn.

Sevilla og Valancia har desuden oplevet fin vækst over sommeren med henholdsvis 23 og 10,1 procent i juli måned.

 

Relaterede artikler:

Spanien-ruter sikrede stærk udenrigsfremgang i Aalborg

Dansk rejseboom til Spanien

Fagforeninger udsætter strejker i spanske lufthavne

25 strejker på vej i spanske lufthavne

Hotelpriser presser ruteflyvninger til Kanarieøerne