Álex Cruz, British Airways

Spansk lavprischef indtager København

Den karismatiske Alex Cruz, der er topchef hos Europas fjerdestørste lavprisflyselskab, Vueling, indtager onsdag scenen ved et pressemøde i København.

Ryanairs karismatiske og lettere provokerende topchef, Michael O’Leary, besøger ofte selskabets base i Billund og var fornylig i Malmø, hvor selskabet også flyver fra. I sidste gæstede Norwegians aldrende topchef, Bjørn Kjos, Københavns Lufthavn for at løfte sløret for nordmændenes første langdistancerute fra København. Og i dag får København besøg af hel tredje lavpris-personlighed. Det sker når direktør Alex Cruz fra Europas fjerdestørste lavprisselskab, spanske Vueling, gæster København til et møde med den danske verdenspresse.

Med O’Learys slagterhunde frække attitude, Kjos’ norsk hyggeonkel-tilgang og gentleman’en Alex Cruz, er der tale om tre meget forskellige lavpristopchefer.

Spanieren med det veltrimmede skæg startede sin karriere langt væk fra hjemlandet hos American Airlines i Dallas i staten Texas i USA. Efter et par år rykkede han over ”dammen” til et job for American Airlines i London. Derefter startede han sit eget lille konsulentfirma inden for luftfart. Det førte ham til en position som partner i rådgivningsvirksomheden Accenture. Her ledede han projekter med luftfartsselskaber og leverandører til luftfartsselskaber over hele verden.

26 fly og 58 ruter
I 2006 blev han træt af at rådgive andre om hvordan de skulle drive deres butik. Derfor valgte han selv at prøve kræfter med at drive et luftfartsselskab. Han tog derfor plads i direktørstolen i det Iberia-ejede clickair, der på ganske få år fik 26 Airbus A320-fly og 58 ruter på tværs af Europa.

Men i længden var der ikke plads til både Iberia, Spanair, Vueling og clickair samt alle de udenlandske operatører på markedet for flyruter til og fra Spanien. Derfor fusionerede Vueling og clickair i 2009 til at blive Spaniens næststørste luftfartsselskab, der i 2012 transporterede knap 15 mio. passagerer på mere end 100 ruter til mere end 50 lufthavne på tværs af Europa.

Den 46-årige spanier er oprindeligt fra Bilbao i Nordspanien. Han er gift og har fire børn.

Overhaler Norwegian
I 2012 kom Vueling ud med et nettoresultat på 28,3 mio. euro svarende til 211 mio. kroner. Det er fjerde år i træk, at Vueling kan præsentere et overskud. Vueling er i dag det fjerdestørste lavprisflyselskab i Europa efter Ryanair, easyJet og Norwegian. Antallet af passagerer voksede med 20,1 procent sammenlignet med året før. Hvis Vueling fortsætter væksten med samme hastighed, vil Norwegian være overhalet som tredjestørste lavprisflyselskab i løbet af et par år.

Vueling øgede i 2012 passagertallet i Skandinavien med 2,2 procent til i alt 278.000 passagerer. Dermed var Skandinavien det største vækstmarked efter Spanien (indenrigs), Frankrig og Tyskland. Sidste år åbnede Vueling ruter fra Spanien til København, Aalborg, Stavanger og Stockholm. I 2013 bliver Bergen, Oslo, Gøteborg og Helsinki føjet til rutekortet.

På det danske marked udvides antallet af ruter fra tre til fem henover over foråret og forsommeren. I dag flyver Vueling op til to gange dagligt mellem Barcelona og København samt op til fire gange om ugen mellem Málaga og København i højsæsonen. I sommertrafikprogrammet betjener Vueling herudover det jyske marked gennem en rute fra Barcelona til Aalborg med to ugentlige afgange.

Fra 31. marts flyver selskaber fire gange ugentligt mellem Firenze i Italien og København. Og den 18. juni åbner selskabet en rute til Alicante med to ugentlige afgange på henholdsvis tirsdage og lørdage.