Vueling-fly i Barcelona El-Prat.

Spanske lufthavnsstrejker kan blive afblæst

De spanske fagforeninger og den nationale lufthavnsoperatør AENA er tæt på en aftale, hvorfor de varslede 25 endags-strejker i 48 lufthavne kan blive annulleret.

Der kan meget vel være en løsning på vej i Spanien, som kan få afblæst lufthavnsstrejkerne varslet af de spanske fagforeninger.

Generalsekretæren for Spaniens største fagforening (CCOO), Francisco Casado, har ifølge det spanske medie expansion.com udtalt, at forhandlingerne mellem fagforeningerne og den nationale lufthavnsoperatør AENA (Aeropuertos Españoles y Navegación Aérea) er ’ganske intensive’, og at der kun mangler ‘små detaljer’.

Det er de tre spanske fagforeninger CCOO (Comisiones Obreras), UGT og USE, der er i forhandlinger med blandt andet ministeriet for offentlig arbejde for at opnå forbedringer i arbejdsvilkårene for medarbejderne i de spanske lufthavne.

Parterne havde angiveligt møde torsdag, og hvis man kommer til enighed på et nyt møde i næste uge, hvor fagforeningerne, den spanske minister for infrastruktur, Julio Gomez-Pomar, samt embedsmænd fra AENA og ENAIRE (flyvenavigations-enhed) deltager, vil der være godt nyt. De i alt 25 varslede endags-strejker vil da blive annulleret, og passagerer til og fra Spaniens lufthavne kan ånde lettet op.

Fagforeningerne håber således, at mødet med ministeren for infrastruktur bliver det sidste, og at man kan blive enige om en aftale, der sikrer en stigning i beskæftigelsen og bedre lønninger for medarbejderne i de spanske lufthavne.

Kræver AENA-præsident fyret
Ifølge expansion.com kræver AENA-medarbejdere lønforhøjelse på otte procent efter tre år med overskud i virksomheden. De har desuden opfordret til oprettelsen af 450 nye job i AENA og 250 job i ENAIRE for at kompensere for den seneste reduktion af arbejdsstyrken. En reduktion, der ifølge de tilbageværende medarbejdere blandt andet har skabt ’et stort strukturelt efterslæb’.

Det spanske medie The Olive Press har tidligere skrevet, at den spanske minister for arbejde, Iago Negueruela, kræver AENA-præsident José Manuel Vargas fyret, fordi han ’søger at øge fortjenesten på bekostning af usikre arbejdsvilkår for medarbejderne’.

Iago Negueruela, der også er talsmand for socialistpartiet PSIB på De Balariske Øer, beskylder AENA-præsidenten for at være ansvarlig for ’de mange kaotiske situationer i de spanske lufthavne’.

De planlagte 25 strejkedage i spanske lufthavne var i første omgang sat til at begynde den 15. september, og dagene var planlagt frem til udgangen af 2017. Senere blev første strejkedag udsat til i dag, den 22. september. Strejkedagene var nøje udvalgt for at ramme de mest travle rejsedage, som typisk er i weekender og på helligdage.

’Rædselsvækkende’
Hvis strejkerne alligevel skulle blive en realitet, forventes det, at blandt andet bagagefolk, sikkerhedsfolk og butiksansatte vil nedlægge arbejdet i de spanske lufthavne. En samlet arbejdsstyrke på i alt 73.000 mennesker ansat hos AENA.

En så omfattende strejke, som er blevet varslet, vil helt uundgåeligt genere de mange tusinde flyrejsende på de udvalgte datoer. Jose Luis Zoreda, der er næstformand for Exceltur – en organisation med ekspertise i turisme – har tidligere udtalt til Majorca Daily Bulletin, at arbejdsnedlæggelserne vil være ’rædselsvækkende’ og få ’internationale konsekvenser’. Altså såfremt fagforeningerne og AENA ikke kommer til enighed.

AENA driver samlet 48 spanske lufthavne, og heraf bliver 15 betjent af danske rute- eller charterflyselskaber. Følgende lufthavne modtager fly fra Danmark: Alicante, Almeira, Barcelona, Fuerteventura, Girona-Costa Brava, Ibiza, Lanzarote, La Palma, Las Palmas, Madrid, Málaga, Menorca, Palma de Mallorca, Tenerife og Valencia.

 

Relaterede artikler:

Fagforeninger udsætter strejker i spanske lufthavne

25 strejker på vej i spanske lufthavne

Normal flytrafik til Barcelona

Dansk rejseboom til Spanien