Spies: Aalborg fik os til at flytte trafik fra Billund

Spies-direktør Jan Vendelbo glæder sig over, at Billund Lufthavn vil styrke sit fokus på chartermarkedet. Aalborg Lufthavn fik for et par år siden Spies til at flytte trafik væk fra Danmarks næststørste charterlufthavn.

Hvert år rejser 1,2 mio. danskere på charterferie, og Billund Lufthavn har lidt mere end 40 procent af dette marked.

Den jyske lufthavn har da også stærke traditioner i chartermarkedet, hvor danskerne i 60´erne og 70´erne satte Billund på landkortet, når man skulle på ferie med Tjæreborg eller Spies, der var dengang var de to ledende aktører.

Men ifølge Spies har Billund Lufthavn ikke formået at holde fokus på chartermarkedet. Siden Ryanairs etablering i slutningen af 2006 er det irske lavprisflyselskabs aktiviteter øget i Billund, og i 2012 blev der åbnet en base med to fly i den jyske lufthavn. Det har tilsyneladende været en torn i øjet på charterarrangørerne.

“For et par år siden tænkte vi, at Billund ligeså godt kunne ændre navn til Ryanair Airport, og lufthavnen tog samtidig for givet, at charterbranchen ville blive ved med at komme lige meget, hvor meget lavprisflytrafik, der blev taget ind. Lufthavnen i Aalborg provokerede os til at flytte trafik væk fra Billund,“ forklarede Spies-direktør Jan Vendelbo på et pressemøde i Billund i anledning af lufthavnens 50 års jubilæumsår.

Hvorvidt Spies vil flytte noget af trafikken tilbage til Billund, er dog usikkert.

“Det vil vise sig,“ siger Jan Vendelbo til CHECK-IN.dk.

Spies-direktøren forklarer, at sommeren 2013 i Billund var en “katastrofe“ for Spies, der er Danmarks næststørste charterarrangør.

“Star Tour stationerede et fly i Billund fra deres eget flyselskab TUIfly Nordic. Der var al for meget kapacitet i markedet herfra, og det kostede os mange penge,“ siger Jan Vendelbo.

Satser mere på charter
Billund Lufthavn vil i år styrke sin indsats for at tiltrække mere chartertrafik til lufthavnen. Det vil ske gennem en række aktiviteter i forbindelse med lufthavnens 50 års jubilæum. Disse aktiviteter vil blandt andet fokusere på lufthavnens historiske position som hele Jyllands charterlufthavn.

“Det glæder os, at Billund vil satse på at få charterbranchen tydeligere frem igen,“ siger Spies-direktøren i en kommentar til lufthavnens planer.

I 2013 var der 263.394 gæster, der rejste med Spies fra de danske lufthavne. Dermed blev Spies overhalet af Star Tour, der i løbet af det næste år kan kalde sig Danmarks største charterarrangør. Markedstallene for 2013 viser nemlig, at Star Tour havde 264.523 rejsende, således at blot 1.129 gæster gjorde forskellen på størrelsen hos de to chartergiganter.

Ser man på fordelingen af chartergæster i Danmarks tre største lufthavne, var Københavns Lufthavn størst i 2013 med 1.432.124 passagerer. Det var 4,4 procent færre end året før. Herefter kom Billund med 958.391 passagerer og en tilbagegang på 3,3 procent. Derimod var der i Aalborg Lufthavn en fremgang på 21,3 procent til 199.620 passagerer.

Lufthavnenes opgørelser dækker over såvel afrejsende som ankommende passagerer, hvorfor tallene ikke er direkte sammenlignelige med charterarrangørerne, der tæller antallet af individuelle gæster.