Sri Lanka er på vej tilbage

Antallet af internationale ankomster til Colombo på Sri Lanka er voksende. Siden borgerkrigens afslutning i 2009 har British Airways og nu også Austrian vendt tilbage med ruter til øen i Det Indiske Ocean.

Østaten Sri Lanka, der ligger sydøst for Indien var tidligere et meget eftertragtet turistmål. Men fra 1983 og frem til 2009 var landet genstand for en langvarig borgerkrig mellem de Tamilske Tigre og regeringen. Siden konfliktens start i 1983 har mage flyselskaber lukket deres ruter til den 65.610 km2 store ø i Det Indiske Ocean.

Første europæiske flyselskab til at vende tilbage til Sri Lanka var British Airways, der i slutningen af marts 2013 genåbnede selskabets rute fra London-Heathrow til Colombo efter 15 års fravær. Austrian Airlines bliver det næste europæiske flyselskab, der får Colombo i rutenetværket. Fra den 27. oktober i år flyves der en gang ugentligt til den populære tropeø.

Det nationale flyselskab SriLankan Airlines betjener i forvejen ruterne fra Colombo til London-Heathrow, Frankfurt, Paris-CDG og Rom-Fiumicino med samlet 18 ugentlige afgange.

Antal ankomster tredoblet siden borgerkrigens afslutning
Det er ikke blot de europæiske flyselskaber, der har fået øjnene op for Sri Lanka. De mellemøstlige flyselskaber ligger strategisk på den naturlige flyverute fra Europa til Colombo, og Emirates, Qatar Airways, Etihad Airways. og Oman Air har et stort antal flyvninger til Colombo fra Dubai, Doha, Abu Dhabi og Muscat.

Det er ikke nødvendigvis europæiske turister, der benytter sig af ruterne med mellemlanding på den arabiske halvø til at komme til og fra Sri Lanka. Der er også et stort antal gæstearbejdere fra Sri Lanka, der flyver frem og tilbage til Mellemøsten for at hjælpe med den massive udbygning af infrastrukturen.

På det seneste har en række andre flyselskaber meldt deres ankomst til Colombo. Flydubai vil forlænge ruten fra Dubai til Male videre til Colombo, mens kinesiske Air China vil åbne ruter fra Beijing og Chengdu til Colombo. Også Air India har lagt billet en på en ny rute fra Delhi til Colombo.

Med den stigende interesse for Sri Lanka bliver der atter øget travlhed i øens internationale lufthavn, der sidste år betjente omkring seks mio. passagerer.

Lufthavnen hedder Bandaranaike International Airport (CMB), men er også kendt som Colombo International Airport eller Katunayake International Airport, opkaldt efter den tidligere premierminister SWRD Bandaranaike. Lufthavnen er base og hub for SriLankan Airlines samt lavprisflyselskabet Mihin Lanka.

Før konflikten var der i 1982 407.230 internationale turistankomster årligt. Dette antal var uændret eller stærkt faldende i perioden frem til 2009, hvor borgerkrigen sluttede. I 2010 var der 654.476 internationale ankomster, og det tal er mere end fordoblet til 1.527.153 i 2014.