Aegean Airlines har lagt ordre på op til 42 nye fly fra Airbus A320-familien - herunder A321neo. Foto: Aegean Airlines

Star Alliance-selskab bestiller 42 nye A320-fly

Det græske flyselskab Aegean Airlines har lagt ordre på op til 42 nye fly fra Airbus A320neo-familien, der har en samlet værdi af 30 milliarder kroner.

Star Alliance-medlemmet Aegean Airlines vil have mere kapacitet og har derfor lagt stor ordre hos den europæiske flyproducent Airbus.

Det græske flyselskab annoncerer ved afslutningen af udbudsprocessen, at man underskriver en hensigtserklæring med Airbus om køb af op til 42 splinternye fly fra A320neo-familien.

Investeringen fra Aegan Airlines har på listepris en værdi af fem milliarder dollars, eller hvad der svarer til lidt over 30 milliarder kroner. Den største private investering nogensinde i Grækenland.

Aftalen indebærer en fast ordre på 30 fly bestående af både Airbus A320neo og Airbus A321neo. Herudover er der option på yderligere 12 fly fra A320neo-familien. Den faste ordre lyder på mindst 10 fly af modellen A321neo med mulighed for konverteringer fra A320neo til A321neo.

Styrker konkurrenceevnen
Købet af de nye fly skal gøre Aegean Airlines i stand til at tilbyde nye tjenester til kunderne, da flyene kan åbne op for længere rækkevidde til nye destinationer og markeder. Herudover sikrer Aegean Airlines store driftsbesparelser og bliver den vej mere konkurrencedygtig.

”I dag markerer begyndelsen på den nye vækst- og udviklingsperiode for Aegean. Med investeringen i den nye generation af Airbus A320neo-fly styrker vi vores konkurrenceevne og skaber en platform, der giver vores ansatte mulighed for at forbedre servicen til vores passagerer,” siger Eftichios Vassilakis, næstformand i Aegean Airlines.

Airbus forstår valget af de populære Airbus A320neo-fly, der giver en række fordele for flyselskaberne.

”Vi er glade for, at Aegean har valgt den bedst sælgende A320neo-familie og dermed bliver ny operatør af typen. Den ensartethed, som disse fly tilbyder, lagt sammen med laveste driftsomkostninger, længste rækkevidde og en mere rummelig kabine, gør A320-familien til det bedste valg for voksende flyselskaber som for eksempel Aegean,” siger Eric Schulz, kommerciel direktør i Airbus.

De op til 42 nye fly fra A320neo-familien er udstyret med de såkaldte ’Sharklets’. Flyene vil bruge 15 procent mindre brændstof, reducere kulstofemissioner, og så vil Airbus-flyene øge rækkevidden med mellem 600 og 1.500 kilometer.

To typer motorer i spil
Pt. er der to motorfabrikanter i spil til de mange nye fly. Aegaen Airlines forhandler således med både Pratt & Whitney (PW1100G-JM) og CFM International (LEAP-1A), der begge kan levere motorer fra den nyeste generation. Det græske flyselskab forventer at træffe en afgørelse senest til juli.

Aegean Airlines, der blev medlem af Star Alliance i 2010, har 46 fly i sin Airbus A320-familie og 12 turbopropfly. Den nye købsaftale med Airbus er en del af flyselskabets ambitioner om at forynge og udvide flåden mellem 2020 og 2025.

I 2013 overtog Aegean Airlines sin græske konkurrent Olympic Air. Aegean Airlines havde 13,2 millioner passagerer i 2017 på sine i alt 71 internationale ruter, og flyselskabet ønsker at hæve antallet af årlige passagerer til hele 60 millioner inden for fem til syv år.

Det græske flyselskab vil pr. 6. maj 2018 have fem ugentlige rotationer mellem København og den græske hovedstad, Athen. Sidste år havde Aegean Airlines fire ugentlige afgange i sommertrafikprogrammet.

 

Relaterede artikler:

Aegean Airlines klar til flådefornyelse

Aegean atter med Kalamata-rute til CPH

Græske Aegean Airlines nu i Star Alliance

Planer om CPH-rute til middelhavsø

Nyt selskab på Athen-rute fra CPH