Ryanair-fly i London Stansted Airport.

Statens brug af Ryanair kortlægges

Enhedslisten har bedt finansminister Bjarne Corydon undersøge om ministre eller embedsmænd har fløjet med Ryanair.

De rejseansvarlige i ministerier og styrelser kan godt begynde at kridtet skoene og kigge rejsebilagene igennem. Enhedslistens transportordfører, Henning Hyllested, har nemlig bedt finansminister Bjarne Corydon svare på, om ministre og embedsmænd rejser med Ryanair.

”Ministeren bedes, med indhentning af bidrag fra alle ministerier, gøre rede for, hvorvidt og i hvilket omfang regeringen og embedsværket foretager tjenesterejser med Ryanair,” skriver Henning Hyllested i spørgsmål 486 i Folketingets Transportudvalg.

Kravet fra Enhedslistens transportordfører kommer efter sidste uges afsløringer i blandt andet Danmarks Radios TV-avis af arbejdsforholdene i Ryanair, og CHECK-IN.dk’s beskrivelser af hvordan norske ministre åbent fortæller om at de har fløjet med Ryanair – og fortryder det.Flere danske ministre klapper i stedet i som østers eller snakker udenom, når de bliver spurgt til eventuelle Ryanair-rejser.

Fra Aarhus og Billund
Et kig på Ryanairs ruter til og fra Danmark viser, at antallet af statslige rejser med det irske lavprisselskab sandsynligvis er begrænset. Ryanair flyver ikke fra København, hvor langt de fleste statslige arbejdspladser er placeret.

Hvis ministre eller embedsmænd skulle have fundet vej op i de hvide, blå og gule Boeing 737-fly, så kunne det sandsynligvis være på ruterne fra Billund og Aarhus til London Stansted.

Ryanair flyver nemlig to gange dagligt alle ugens dage fra Billund og en gang dagligt fra Aarhus. Eneste andre direkte flyruter fra Jylland til London er med Sun-Air fra Billund til London City to gange dagligt på hverdage og en gang om søndagen samt med Norwegian fra Aalborg til London Gatwick tre gange om ugen.

Hverken Norwegian eller Sun-Air flyver om lørdagen. Så her er Ryanair-forbindelserne eneste direkte vej fra Jylland til London.

Orkede ikke at mellemlande
Ryanairs øvrige ruter fra de to jyske lufthavne er primært leisure-destinationer i Sydeuropa, men der er dog også mulighed for at flyve med selskabet fra Aarhus til Oslo Rygge og fra Billund til byer som Edinburgh, Rom, Milano, Krakow og den ungarske hovedstad Budapest.

Så en enkel eller to embedsmænd, der ikke orkede at mellemlande i Amsterdam, København eller et andet sted, kan godt have sneget sig ombord på de irske fly. Det vil gennemgangen af rejsebilagene sandsynligvis give svar på.

SKAT, Kystdirektoratet, Miljøstyrelsen og Forsvaret er nogle af de statslige institutioner, som har hovedkontor eller afdelinger i Jylland. Det statskontrollerede energiselskab DONG Energy har hovedkontor i Skærbæk mellem Kolding og Fredericia og et stort kontor i London.

Ryanair er ikke blandt de flyselskaber, som Statens og Kommunernes Indkøbs Service har indgået rammeaftaler med. Der er dog kun tale om frivillige aftaler, så de enkelte ministerier og styrelser kan godt vælge at flyve med Ryanair, hvis det passer bedst ind i programmet.