Det vietnamesiske flyselskab Bamboo Airways har en samlet ordre på 30 Boeing 787 Dreamlinere. Foto: Boeing

Store Boeing-ordrer fra vietnamesiske selskaber

De vietnamesiske flyselskaber Bamboo Airways og Vietjet har lagt betydelige ordrer på henholdsvis Boeing 787 Dreamliner og Boeing 737 MAX.

Der er heftig aktivitet hos de største vietnamesiske flyselskaber i øjeblikket.

Vietnam Airlines står til at modtage i alt 20 helt nye Airbus A321neo, som bliver leveret i løbet af i år, og selskabet overvejer desuden køb af mellem 50 og 100 Boeing 737 MAX, skriver Bloomberg. Og nu har både Bamboo Airways og lavprisflyselskabet Vietjet lagt store ordrer hos den amerikanske flyproducent Boeing.

Startup-flyselskabet Bamboo Airways indgik onsdag en aftale med Boeing om køb af 10 Boeing 787-9 Dreamlinere til en samlet værdi på 3 milliarder dollar på listepriser, eller hvad der svarer til 19,7 milliarder kroner. Aftalen blev underskrevet i den vietnamesiske hovedstad, Hanoi, og med på sidelinjen var USAs præsident, Donald Trump, og Vietnams præsident, Nguyen Phu Trong. Flyselskabet har dermed lagt en samlet ordre på 30 fly af denne type.

“Vi er glade for at tilføje den nye 787 Dreamliner til vores voksende flåde. Vores langsigtede vision er at forbinde Vietnam med nøglemarkederne i Asien, Europa og Nordamerika, og Dreamlineren vil gøre det muligt for os at lancere disse langdistanceflyvninger,” siger Trinh Van Quyet, bestyrelsesformand for FLC Group og ejer af Bamboo Airways.

Markant ekspansion på indenrigsmarked
Bamboo Airways blev grundlagt i 2017, og flyselskabet begyndte at operere i januar i år. Selskabet har indtil videre ruter fra Hanoi og Ho Chi Minh City og til andre destinationer i Vietnam. Håbet er at nå op på 40 indenrigsruter i løbet af året. Herudover har Bamboo Airways internationale ruter på vej til Thailand, Sydkorea, Singapore, Japan, Taiwan og Australien.

Boeing 787-9 Dreamliner reducerer brændstofomkostningerne med op til 20 procent sammenlignet med andre langdistancefly. Flyet kan rumme op til 290 passagerer – typisk i en to-klasses konfiguration – og har en rækkevidde på 14.140 kilometer. Indtil videre har Boeing modtaget 1.400 ordrer på Boeing 787 Dreamliner fra 75 forskellige kunder over hele verden.

Den vietnamesiske ejendomsvirksomhed FLC Group er 100 procent ejer af Bamboo Airways. Flyselskabet har indtil videre én Airbus A319-100, fem Airbus A320-200 og én Airbus A321neo i sin flåde. Foruden Dreamliner-ordren har Bamboo Airways en ordre på yderligere 23 Airbus A321neo. Selskabet skal – ifølge FlightGlobal – desuden have ønske om at bestille 25 Boeing 737 MAX 8.

Kæmpeordre på Boeing 737 MAX-fly
Det hastigt ekspanderende lavprisflyselskab Vietjet har ligeledes været på indkøb hos Boeing. Det vietnamesiske selskab har lagt en ordre på hele 100 Boeing 737 MAX, og selskabets samlede ordre på typen er dermed oppe på 200. Også denne aftale blev onsdag underskrevet i Hanoi under observation af førnævnte præsidenter. Ordre-værdien på listepriser er på 12,7 milliarder kroner, eller hvad der svarer til 83,4 milliarder kroner.

Nærmere bestemt har Vietjet lagt ordre på 20 Boeing 737 MAX 8 og 80 af den nyere og større Boeing 737 MAX 10, hvilket gør selskabet til den største operatør i Asien af denne flytype. Vietjet planlægger at oprette en masse nye ruter indenrigs i Vietnam samt populære ruter i hele Asien.

“Aftalen på 200 Boeing 737 MAX-fly i dag er et vigtigt skridt for os til at holde styr på vores internationale ekspansionsplan for rutenetværket med en større kapacitet. Det giver vores passagerer flere spændende oplevelser, når de får mulighed for at flyve til flere nye internationale destinationer,” siger Nguyen Thi Phuong Thao, koncernchef i Vietjet.

Det vietnamesiske lavprisflyselskab Vietjet har lagt ordre på 100 Boeing 737 MAX. Foto: Boeing

Største asiatiske 737 MAX-ordre
Da Vietjet i 2016 lagde den indledende ordre på 100 Boeing 737 MAX 8, var det den hidtil største ordre af et flyselskab i den vietnamesiske luftfartsindustri.

“Vi er glade for at udvide vores partnerskab med Vietjet og for at støtte deres imponerende vækst med nye avancerede fly som 737 MAX. Vi er overbevist om, at MAX vil hjælpe Vietjet med at vokse mere effektivt og give gode rejseoplevelser til deres passagerer,” siger Kevin McAllister, koncernchef for Boeing Commercial Airplanes.

Vietjet opererer i dag med en flåde bestående af 23 Airbus A320-200, 34 Airbus A321-200 og syv Airbus A321neo. Selskabet har desuden en ordre liggende på yderligere 115 A321neo.

 

Relaterede artikler:

Bamboo Airways drømmer om Europa med nye Dreamliner-fly

Vietnamesisk flyselskab får debut med ’dansk’ fly

Ny international lufthavn i Vietnam

Direkte med Dreamliner fra København til Vietnam

Asiens lavprismarked har overhalet Europas