Norwegian Boeing 737-800 i Københavns Lufthavn. (Foto: Arne V. Petersen)

Stormen kan lamme flytrafikken i CPH

Prognoserne for torsdagens storm indikerer, at vindretningen kan komme til at ligge mellem lufthavnens to hovedbaner. I værste fald kan trafikken blive lammet.

Mandag den 28. oktober vil de fleste huske som dagen, hvor en orkanagtig storm ramte Danmark. Det gik da heller ikke upåagtet hen i Københavns Lufthavn, da i hundredevis af flypassagerer på et tidspunkt sad indespærret i 70 fly, der ikke kunne sætte passagererne af, da jetbroer og trapper ikke kunne anvendes på grund af kraftige vindstød.

Den orkanagtige storm, som meteorologerne senere hen betegnede som en atmosfærisk bombe, da lufttrykket inden for 24 timer faldt med mere end 24 hPa, kom ikke alene bag på meteorologerne, men også i høj grad brugerne af vejrmeldingerne fra DMI. Således var flyveledertjenesten Naviair og Københavns Lufthavn ikke forberedt på stormens voldsomhed.

Det er man i højere grad op til dagens varslede storm. I modsætning til stormen den 28. oktober, hvor vinden kom fra sydvest, så ventes den denne gang at komme fra nordvest, hvilket vil betyde, at den rammer ind mellem Københavns Lufthavns to hovedbaner. Det kan i værste fald betyde, at hovedbanerne ikke vil kunne benyttes eller alternativt med begrænset kapacitet.

“Ifølge de nuværende prognoser forventer Københavns Lufthavn trods stormvejret at afvikle trafikken forholdsvis normalt frem til ca. kl. 18. Herefter drejer vinden og tiltager i styrke, hvilket betyder, at aftenens flytrafik kan blive ramt af aflysninger og forsinkelser,“ siger pressechef Søren Hedegaard Nielsen fra Københavns Lufthavn torsdag morgen.

Ikke så kraftig vind
DMI har indtil videre varslet helt op til 30 m/s i middelvindene flere steder i landet. Det svarer til stærk storm, og der kan sandsynligvis også komme orkan i vindstødene. Da lavtrykket forventes at ligge noget nordligere end oktoberstormen, vil større dele af landet blive ramt, mens vinden ikke ventes at blive helt så kraftig som sidst.

Københavns Lufthavns pressechef venter dog ikke samme problemer som ved oktoberstormen, hvor passagererne blev fanget i flyene.

“Dengang blæste det direkte ind på forpladserne i nord. Terminalkomplekset ventes at give læ ved aftenens storm, med mindre vindretningen ændrer sig dramatisk.“

Flyselskab tilbyder ombooking
Hos Alsie Express i Sønderborg var man hårdt ramt under orkanen i oktober. Netop i Kegnæs på Sydals blev der målt vindstød på op til 53 m/sek, hvilket er den højeste vindhastighed, der nogensinde er målt i Danmark. Alsie Express tilbyder passagerene frit at kunne ombooke allerede bestilte flyvninger i eftermiddag og aften mellem Sønderborg og København vice versa.

“Vi beklager ulejligheden, men sikkerheden kommer selvfølgelig i første række,“ hedder det i en meddelelse fra Alsie Express.

Hos SAS er man mere tilbageholdende, da flyselskabet mener, at vejrmeldingerne onsdag eftermiddag var for upræcise til at kunne begynde at tilbyde ombookinger.

“I forhold til de varslede vindstyrker kan vi sagtens flyve i det vejr. Hvorvidt der kommer vinde fra forskellige retninger er for tidligt at basere ændringer i trafikprogrammet på. Vores kunder henvises til at følge med på vores hjemmeside og andre kommunikationskanaler,“ siger pressechef Trine Kromann-Mikkelsen fra SAS i Danmark.

På landjorden besluttede DSB allerede onsdag at aflyse IC Bornholm toget torsdag aften med forventning om, at Ystad-Rønne ikke sejler. Herudover er der aflyst en række S-tog i hovedstadsområdet.