Lufthansa Group. (Foto: Lufthansa | PR)

Strejker årsag til stor resultattilbagegang hos Lufthansa

Lufthansa-koncernen fik et driftsunderskud på 6,3 milliarder kroner i et første kvartal, hvor strejker endte med at koste over to milliarder kroner. Antal bookinger for sommeren er 16 procent oppe.

I perioden fra januar til marts i år har Lufthansa-koncernen haft en omsætning på 7,4 milliarder euro, hvilket svarer til 55,2 milliarder kroner. Det var fem procent mere end i samme periode sidste år.

Trods fremgang i omsætningen endte det med en stor resultattilbagegang for den tyske koncern. Således endte kvartalet med et justeret negativt driftsresultat på 849 millioner euro – svarende til 6,3 milliarder kroner. I de samme tre måneder i 2023 lød underskuddet på 273 millioner euro (2,0 milliarder kroner, red.), og dermed er resultatet forværret med hele 211 procent.

En bærende årsag til den store tilbagegang er konsekvensen af de strejker, som forskellige medarbejdergrupper inden for koncernen samt ansatte hos flyselskabets partnere gennemførte i første kvartal. Strejkerne kostede således 350 millioner euro (2,6 milliarder kroner, red.) i indtjeningen.

12 procent flere passagerer
Remco Steenbergen, der er finansdirektør i Lufthansa-koncernen, betoner da også strejkerne i første kvartal som værende ødelæggende.

”Vi kan ikke være tilfredse med driftsresultatet for første kvartal; med over 350 millioner euro havde de forskellige strejker en væsentlig indflydelse på vores resultat. Ikke desto mindre var pengestrømmen positiv på grund af den fortsat høje efterspørgsel på flyrejser,” siger han.

Lufthansa-koncernen havde i alt 24 millioner passagerer i første kvartal, hvilket var en stigning på 12 procent sammenlignet med samme periode året før. Sædekapaciteten steg også med 12 procent på trods af de strejkerelaterede aflysninger. Kapaciteten var på 84 procent af 2019-niveauet.

På trods af den store kapacitetsforøgelse endte belægningsgraden på 79,7 procent, hvilket var på niveau med første kvartal i 2023. Dette skyldtes stor efterspørgsel.

Stærk sommer i vente
Udsigterne for den kommende sommer er gode, oplyser Lufthansa-koncernen, der indtil videre har 16 procent flere bookinger i denne periode sammenlignet med sidste år. Der er fin efter efterspørgsel fra flere segmenter.

”Én ting står allerede klart: det bliver endnu en meget stærk sommer. Jeg er især glad for, at vi fortsat ser en positiv tendens ikke kun blandt fritidsrejsende, men også blandt forretningsrejsende,” siger Carsten Spohr, koncernchef i Lufthansa-koncernen.

Lufthansa-koncernen forventer at øge kapaciteten i andet kvartal til 92 procent af niveauet fra før coronapandemien. Dette er lavere end planlagt som følge af yderligere investeringer i driftsstabilitet samt forsinkede flyleveringer. Samme kapacitetsniveau forventes for hele 2024 i forhold til 2019.

I andet halvår af 2024 forventer koncernen et bedre driftsresultat end året før. Tidligere i april blev det meldt ud, at der nu forventes et justeret driftsresultat for hele året på omkring 2,2 milliarder euro (16,4 milliarder kroner, red.), hvilket var 18 procent lavere end meldt ud nogle måneder tidligere.

 

Relaterede artikler:

Lufthansa nedjusterer med omkring 18 procent

Lufthansa indgår aftale med 19.000 kabineansatte

Lufthansa-gruppen løfter overskud til 12 mia. kroner