Denne Boeing B777 skal efter planen sprænges i luften i USA. Foto: Björn Strey/Wikemedia Commons

Stort Boeing-fly skal sprænges i luften i USA

Den amerikanske hær har købt en ældre Boeing B777, som har fløjet for Saudi Arabian Airlines. Flyet skal sprænges i luften som led i en test.

Flere steder i verden findes ”kirkegårde” for gamle fly, der er blevet skrottet, men det hører til sjældenheder, at udtjente fly ligefrem sprænges i luften. Den skæbne kommer imidlertid til at overgå en 20 år gammel Boeing B777-268ER, som har fløjet for Saudi Arabian Airlines.

Sprængningen af flyet vil blive foretaget af den amerikanske hær, U.S. Army, og det kommer formentlig til at foregå på testfaciliteter i delstaten Maryland. Det er USA’s ministerium for intern sikkerhed, Department of Homeland Security, der har bestilt den usædvanlige opgave hos hæren. Formålet er at undersøge, hvordan flyet vil blive påvirket i tilfælde af en terrorbombe eller andre typer af eksplosioner om bord.

Hærens testfaciliteter i Maryland, Aberdeen Proving Ground, har ifølge websitet thedrive.com tegnet en kontrakt på 1,5 millioner dollar med firmaet Clear Sky Aviation i Arizona om at flyve Boeing-flyet fra Riyadh i Saudi-Arabien til Phillips-luftbasen i Maryland.

Flyet har næsten 35.000 flyvetimer i bogen og har siden august sidste år stået ubrugt hen i Riyadh.

Flyets interiør leveres med
Efter ankomsten til Maryland vil Clear Sky Aviation bruge op til en måned på at afmontere de dele af flyet, som ifølge kontrakten med hæren ikke behøver følge med ved leveringen. Det drejer sig blandt andet om flyets to motorer og andre dele, mens flyets interiør med sæder, paneler, bagagehylder, tæpper med videre skal bevares.

Det kan lyde ekstremt at købe et helt fly for blot at sprænge det i luften, men denne type af fuldskala fysiske test er en vigtig del af undersøgelserne af, hvor sårbare kommercielle fly er overfor terrorangreb og andre hændelser.

Mange bombesprængninger i 1970erne
Flykapringer og bombesprængninger af fly var udbredt i 1970erne og 1980erne, hvor blandt andet terrorgrupper i Mellemøsten valgte kommercielle fly som deres mål. Så sent som i 2015 hævdede terrorgruppen ISIS, at de stod bag et russisk flystyrt over Sinai-halvøen i Egypten ved hjælp af en bombe anbragt i en sodavandsdåse.

For få år siden gav problemer med Boeing B787 Dreamliner-flyets lithium-ion batterier også anledning til bekymring for, at der kunne ske eksplosioner om bord på denne flytype.

Forskellige amerikanske myndigheder har igennem årtier gennemført forskellige tests med kontrollerede eksplosioner i udtjente passagerfly for at undersøge typen og omfanget af skader ved eksplosionerne.

 

Relaterede artikler:

TV-hold ville smugle bombeattrap gennem Newark lufthavnen

Bombetrusler mod to SAS-fly

Flystyrt: 90 procent sikker på bombe