Sun-Air lukker til Helsinki men overvejer Berlin-ruter

Igennem seks år har Sun-Air of Scandinavia forsøgt at få lønsomhed i ruteflyvning fra Jylland til Helsinki. Nu har selskabet opgivet og lukker ruten fra Aarhus til Helsinki med virking fra den 22. januar. I stedet vil Sun-Air etablere føderuter fra Jylland til Berlin i løbet af sommeren 2012.

Mandag den 21. marts åbnede Sun-Air of Scandinavia en direkte flyrute mellem Aarhus Lufthavn og Helsinki.Det var den hidtidige rute fra Billund til Helsinki, som var blevet flyttet omkring 100 kilometer længere nordpå i håb om bedre lønsomhed.

Men nu har Sun-Air endegyldigt opgivet at flyve fra Jylland til Helsinki. Selskabet indstiller fra den 22. januar 2012ruten mellem Aarhus og Helsinki.

“Efter knapt seks års flyvning fra såvel Aarhus som Billund direkte til Helsinki er det ikke lykkedes at skabe en fornuftig rentabilitet,“ siger kommerciel direktør Kristian Tvergaard, Sun-Air of Scandinavia i en kommentar til beslutningen.

Rutelukningen betyder samtidig, at Finnair mister en jysk føderute til Helsinki, hvilket er kritiskfor selskabets Asien-trafik. Sun-Air og Finnair har nemlighaft en code-share aftale, der sikrede attraktive priser og forbindelserpå ruterne til Japan, Kina, Korea og Thailand.

Da Finnair har brug for en jysk føderute vil det væreovervejende sandsynligt, at FlybeNordic vil etablere en ny jysk rute til den finske hovedstad. Det britisk-finske luftfartsselskab har ikke alene som formål at udbyde regionaltrafik, men også at levere fødetrafik til Finnairs ruter fra Helsinki.

Nye ruter til storlufthavn i Berlin

Helsinki-rutens ophør er ikke den bedste julegave til det jyske marked. Men i stedet har Sun-Air truffet beslutning om at flyve fra en eller flere jyske lufthavne til den nye Berlin Brandenburg Airport, der åbner den 3. juni 2012.

“Der arbejdes i øjeblikket med Air Berlin om at få tingene på plads, og derfor er opstartsdatoen endnu ikke fastlagt,“ fortæller Kristian Tvergaard.

Han oplyser dog, at der bliver tale om en eller flere ruter fra Jylland, og at både Billund og Aarhus er inde i billedet.

Det norske lavprisflyselskab Norwegian åbner den 4. maj 2012 med tre ugentlige afgange fra Aalborg til Berlin, men Norwegian vil kun udbyde point-to-point trafik, mens Sun-Air i stedet forventer at etablere et codeshare-samarbejde med Air Berlin, hvorfor der kan tilbydes gennemgangsbilletter til hele Air Berlins rutenet.

Fokus på lønsomhed

Med beslutningen om lukningen af ruten fra Aarhus til Helsinki vil Sun-Air fra sommertrafikprogrammets begyndelse tilbyde 3 ruter fra Aarhus (Stockholm-Bromma, Oslo og Gøteborg) samt 4 ruter fra Billund (Bruxelles, Düsseldorf, London City og Manchester).

Det er det laveste antal ruter i mange år, men selskabet har flere andre forretningsområder, blandt andet ad hoc charter, flysalg samt flyværksted.

”Det gælder ikke nødvendigvis om at have mange ruter. Vi skal i stedet drive lønsomme ruter,“ siger Kristian Tvergaard fra Sun-Air.