SUN-AIR ruter fra Billund i 20 år

Det er i disse dage 20 år siden, at SUN-AIR etablerede selskabets første udenrigsrute fra Billund Lufthavn. Destinationen var Köln, hvor SUN-AIR skulle feede ind til Lufthansas omfattende trafikprogram.

“Velkommen om bord på denne SUN-AIR flyvning til Köln…“ Sådan lød det tilbage i foråret 1990, da SUN-AIR startede ruteflyvninger mellem Billund og Köln med to daglige afgange.

Ruten blev opereret med et Bandeirante turbopropelfly med plads til 17 passagerer og en stewardesse. Den tidlige morgenafgang fra Billund Lufthavn betød perfekte transitmuligheder fra Köln til andre destinationer i Tyskland og de omkringliggende lande. Ruten blev derfor hurtigt lønsom.

Men allerede i foråret 1991 slukkede Lufthansa drømmene for det lille regionale flyselskab, idet man næsten med dags varsel standsede sine flyvninger på Köln. Herefter fortsatte ruten med tab helt frem til november måned, hvor 40 % af passagererne var faldet fra – og dermed også grundlaget for ruten. “Det var et halvt år for længe, og det kostede os 4 mio. kroner,“ har ejeren Niels Sundberg siden fortalt.

Men det var ikke kun Köln, som havde SUN-AIR´s interesse. Selskabet fik i det stærkt regulerede marked mulighed for også at flyve til Birmingham, Nürnberg, Stuttgart, Kristiansund og Gøteborg fra Billund. Ingen af ruterne eksisterer længere – med undtagelse af Gøteborg, der i dag opereres fra Aarhus Lufthavn.

SUN-AIR fik sit gennembrud med Aarhus-Oslo ruten. En rute som stadig opereres, og som har fået følgeskab af en rute fra Aalborg til Oslo. Samtidig lancerede SUN-AIR “The Total Quality Concept“, der handlede om at tilbyde flyvninger med høj komfort og fuld service ombord. Et koncept, der ifølge selskabet stadig er rygraden i SUN-AIR´s nuværende ruteforretning.

I dag – 20 år efter selskabets første ruteflyvning – opereres ruter fra Aarhus Lufthavn til henholdsvis Oslo, Stockholm-Bromma og Gøteborg, fra Aalborg til Oslo samt fra Billund til henholdsvis Bruxelles, Düsseldorf, Helsinki, London City, Manchester og Paris.

Fototekst: SUN-AIR´s ejer og stifterNiels Sundberg klar til at tage imod de første passagerer til Köln ved selskabets første ruteflyvning.