Ryanair Boeing 737-800 i Skavsta. (Foto Stockholm Skavsta Airport)

Svenske Ryanair-piloter sender strejkevarsel

De svenske Ryanair-piloter, der er medlem af Svensk Pilotförening, har varslet strejke, og de hollandske og tyske piloter er også klar til strejker.

Det er på mange måder blevet en varm sommer for Ryanair. Strejker blandt nogle af selskabets piloter i Irland, Spanien og Portugal har indtil videre skabt forstyrrelser i trafikken, og nu er der tilsyneladende mere på vej.

Ryanairs piloter på den svenske base i Skavsta-lufthavnen er nemlig også klar til at gå i strejke for at få Ryanair til at acceptere, at Svensk Pilotförening (SPF) ønsker at forhandle en kollektiv lokal overenskomst på vegne af de piloter, som fagforeningen repræsenterer.

Derfor er der varslet strejke til fredag den 10. august, hvor Ryanair-piloter organiseret i SPF vil nedlægge arbejdet.

“Vi beklager, at dette kommer til at ramme de rejsende. Det er ulykkeligt, at en tredjepart kommer i klemme, men vi ser ingen anden udvej end, at vores medlemmer bruger deres ret til at strejke,” siger Martin Lindgren, der er formand for SPF.

Vil ikke forhandle med fagforening
Gennem længere tid har der været en dialog mellem Ryanair og den svenske pilotforening på baggrund af, at Ryanair i december sidste år annoncerede, at man var klar til at acceptere fagforeningerne og deres rolle. Men på et forhandlingsmøde den 10. april i år blev det klart, at Ryanair ikke ønskede at lade piloterne repræsentere sig af Svensk Pilotförening.

“Vi har ikke set nogen tendens til, at Ryanair skulle acceptere at lade deres piloter være repræsenteret af fagforeninger noget som helst sted i Europa. Alle forslag fra Ryanair, der er kommet til SPF, har betydet begrænsninger i retten til at organisere sig og at være repræsenteret af en fagforening, hvilket er helt uacceptabelt for en fagforening,” lydet det fra pilotformanden.

Pres i Tyskland og Holland
Mens de svenske piloter har sat en konkret dato op for en strejke, er man ikke nået så langt endnu i Tyskland og Holland. Den 30. juli har Ryanair-piloterne, der er organiseret i tyske Vereinigung Cockpit (VC), dog besluttet at indlede faglige aktioner, hvis Ryanair ikke viser vilje til at indgå reelle forhandlinger.

Et flertal på 96 procent af de organiserede Ryanair-piloter i VC bakker op om en mulig strejke, og Ryanair har fået en frist til den 6. august til at komme med et forhandlingsoplæg. Kommer dette udspil ikke, vil der blive afholdt et pressemøde den 8. august kl. 11.00, hvor VC vil orientere om, hvordan medlemmerne vil aktionere.

I Holland har Ryanair-piloterne i Airline Pilot Association også mistet tålmodigheden med Ryanair. Her er der også efter en urafstemning flertal for at indlede faglige aktioner.

“Forhandlinger om en hollandsk kollektiv overenskomst mellem ALPA og Ryanair fortsætter, men vi begynder at tabe troen på, at der kommer et positivt resultat. Ryanair har brug for et ‘wake up call’, og en strejke i Holland kan være den eneste mulighed,” siger fagforeningen, ifølge Reuters, i en meddelelse.

 

Relaterede artikler:

Ryanair-piloter klar til endnu en strejke

Ryanair: Strejker kan føre til nedskæringer

Ryanair aflyser 600 fly på grund af strejkevarsel

Ryanair-piloter varsler nye strejker