Syv års venten er slut for Qatar Airways

Mere end syv år efter at de bestilte den første Airbus A350 kunne Qatar Airways mandag hente flyet i Toulouse.

Solen viste sig fra sin bedste side da Qatar Airways mandag langt om længe modtog sin første Airbus A350XWB i Airbus’ leveringscenter i Toulouse Blagnac-lufthavnen i Sydfrankrig. Termometerets omkring 10 grader er dog det rene vand sammenlignet med de op til 40 grader, som flyet kommer til at arbejde under i sit nye hjem, Doha’s nybyggede Hamad International Airport.

Qatar Airways er første kunde til den nye flytype, og det fly, som qatarerne mandag fik nøglerne til, er således det første Airbus A350XWB-fly, som sættes ind i rutetrafik. Det sker fra midten af januar mellem Doha og Frankfurt.

“Vi er meget stolte over at modtage Airbus A350XWB som global lanceringskunde. Og efter megen venten glæder det mig, at den dag er kommet, hvor vi kan indlemme den nyeste generation af fly i vores hurtigt voksende flåde,” sagde Akbar Al Baker, koncernchef for Qatar Airways, ved overdragelsesceremonien i Toulouse mandag.

Han undgik ikke at bemærke, at det var syv år siden, at Qatar Airways på flymessen Paris Airshow afgav sin ordre på de første eksemplarer af den nye flytype. Leveringen er blevet udskudt flere gange, og det var da også lige ved, at man ikke nåede det inden årets udgang – sådan som Airbus ellers har sagt det seneste halvandet år.

Således skulle flyet egentlig være overleveret lørdag den 13. december. Men det blev få dage før udskudt på ubestemt tid. Airbus og Qatar Airways angav ingen årsag, men rygterne på vandrørene sagde, at der var brug for et par ekstra såkaldte accepteringsflyvninger. I sidste uge blev invitationerne så udsendt til mandagens arrangement, hvor den røde løber var rullet ud, champagnen var knappet op og pindemadderne var serveret. Arrangementet blev afsluttet med en times rundflyvning for gæster og presse.

Brugt til testflyvninger
Festivitas’en stopper ikke her. Selvom qatarerne formentlig flyver flyet hjemover en af de kommende dage, så vil man først fejre modtagelsen af det nye fly den 7. januar i Hamad-lufthavnen.

Flyet med registreringen A7-ALA fløj første gang den 15. oktober og har serienummer seks fra Airbus’ samlebånd i Hamborg og Toulouse. Skrogsektionerne bygges i Hamborg og møder så vinger og motorer i Toulouse. De første fem Airbus A350XWB-fly er blevet brugt til testflyvninger.

Med 80 bestilte Airbus A350XWB-fly sidder Qatar Airways på over 10 procent af de 778 eksemplarer, som 41 flyselskabet og leasingselskaber fra hele verden har bestilt. Finnair, der har bestilt 19 fly, får sit første eksemplar i andet halvår 2015 og bliver første europæiske bruger af flyet. SAS har bestilt otte levering i 2018.

Øverst: Airbus’ øverste direktør, Fabrice Brégier, og Qatar Airways’ øverste direktør, Akbar Al Baker, ved overdragelsesceremonien i Toulouse mandag. Foto: Airbus.

Midten: A7-ALA foran Airbus’ leveringscenter. Foto: Airbus.

Nederst: Efter overdragelsen fik gæster og medier en prøvetur i det nye fly. Foto: Airbus.