Istanbul Atatürk Airport.

Terrorangreb i Istanbul Ataturk-lufthavnen (opd.)

Istanbuls Ataturk-lufthavn er tirsdag aften blevet ramt af et terrorangreb, der har kostet mindst 41 mennesker livet og såret op imod 240.

Et terrorangreb ramte tirsdag aften kl. 22.15 lokal tid den travle Ataturk-lufthavn i Istanbul. Internationale nyhedsmedier rapporterer om to bombeeksplosioner foran den internationale terminal samt skyderier med AK-47 Kalashnikov-rifler på et parkeringsområde uden for lufthavnen. Der var tale om tre selvmordsbombere, hvoraf to nåede at detonere sprængladningen, mens den sidste blev overmandet af sikkerhedsstyrker efter en skudveksling.

Den tyrkiske justistsminister oplyste først på aftenen, at der var mindst 10 dræbte, men den lokale guvernør i Istanbul har senere opgraderet tallet til mindst 28 dræbte samt mindst 60 sårede. Dette tabstal blev i løbet af natten justeret op til 36 dræbte og 147 sårede, og onsdag ved middagstid måtte Istanbuls guvernør endnu engang opjustere til 41 dræbte og 239 sårede. Hovedparten af de dræbte er tyrkiske statsborgere, men der er også 13 udlændinge blandt de dræbte.

Istanbul-Ataturk lufthavnen er den tredjestørste i Europa med årligt flere end 60 mio. passagerer. Turkish Airlines flyver tre gange dagligt mellem København og Istanbul-Ataturk, mens selskabet også flyver fem gange om ugen fra henholdsvis Billund og Aalborg. Det tyrkiske flyselskab AtlasJet flyver også fem gange om ugen fra København til Ataturk-lufthavnen.

Forventninger om aflysninger
Der kan i løbet af onsdagen forventes flyaflysninger til og fra Istanbul-Ataturk, indtil myndighederne har et overblik over situationen. Således har KLM sent tirsdag aften besluttet at aflyse selskabets flyvning på rutenummer KL1610 fra Istanbul til Amsterdam den 29. juni, da KL1617 returnerede til Amsterdam tirsdag aften som følge af usikkerheden efter eksplosionerne.

Turkish Airlines aflyste alle afgange indtil kl. 06.00 onsdag morgen lokal tid, hvilket svarer til et halvt hundrede flyvninger fra Ataturk-lufthavnen. Herudover oplyser det tyrkiske flyselskab, at alle passagerer med bookinger fra den 28. juni til 5. juli frit kan ombooke eller få billetten refunderet. Ombooking kan finde sted frem til den 31. juli som seneste rejsedato.

Trafiksituationen i Ataturk kan følgende fra dette link.